Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje porasla za 13 odsto prošle godine

crveno dugme
Foto: pixabay.com

Ženeva – Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje porasla su za 13 odsto, na rekordne 91,4 milijarde dolara tokom 2023. godine, pokazuju podaci organizacije „Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja“ (Ican).

Porast ukupne potrošnje najviše je prouzrokovao porast budžeta za odbranu Sjedinjenih Američkih Država, a usled geopolitičkih nesigurnosti koje su izazvali ratovi u Ukrajini i Gazi.

Prema podacima Ican, sve nuklearne sile su povećale potrošnju na nuklearno naoružanje, a posle SAD sa 51,5 milijardi dolara, najviše je izdvojila Kina i to 11,9 milijardi dolara.

Treća po redu je Rusija sa 8,3 milijardi dolara, a prate je Velika Britanija sa 8,1 i Francuska sa 6,1 milijardi dolara.

Ican dodaje da su procene o izdvajanjima Indije, Pakistana i Izraela komplikovane zbog nedostatka transparentnosti.

Jedan od autora istraživanja Suzi Snajder upozorila je da su nuklearne sile „na putu da troše 100 milijardi dolara godišnje na nuklearno oružje“ i ukazala da bi taj novac mogao da bude potrošen na okolinu ili socijalne programe.

Globalna izdvajanja za nuklearno naoružanje su u proteklih pet godina porasla za 34 odsto, odnosno 23,2 milijarde dolara.

U tom periodu izdvajanje SAD je poraslo za 45 odsto, a Britanije za 43 odsto.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…