Glasanje o Bregzitu 30. EU referendum za 43 godine

Referendum od ostanku ili izlasku Velike Britanije iz EU 30. je plebiscit u Uniji od kako je Britanija pre 43 godine ušla u taj blok. Verovatno će taj referendum biti i najznačajniji do sada, s ozbirom da je ovo prvi put da jedna velika zemlja i jedna od vodećih ekonomija EU odlučuje o napuštanju Unije.

Na nekim od dosadašnjih referenduma rezultat je bio „za dlaku“ a neki su bili prilično bez smisla. U svakom slučaju, na 18 dosadašnjih referenduma glasalo se za EU a na 11 je EU „izgubila“. Na rezultat značajno deluje Irska, koja je morala dva puta da glasa o ugovorima iz Nice i Lisabona da bi dala „pravi“ odgovor.

Za glasanje na istorijskom referendumu o daljem članstvu Britanije u EU 23. juna registrovalo se, kako je objavila izborna komisija, rekordnih 46,49 miliona birača.

Prema popisu plebiscita u EU za 43 godine, koji je uradio EurActiv.com, prvi referendum bio je 1972. u Danskoj, gde je 63% glasača bilo za a 31% protiv priključenja Evropskoj ekonomskoj zajednici (EEZ). Izlaznost je bila čak 90%.

Zatim se 1975. Velika Britanija (67% za i 33% protiv) izjasnila da ostane u EEZ.

Nakon toga je Grenland, pošto je dobio lokalnu autonomiju od Danske, glasao 1982. za izlazak iz EEZ.

Danska se pak na referendumu 2000. izjasnila protiv ulaska u zonu evra.

Irska je 2001. glasala protiv usvajanja Ugovora iz Nice a godinu dana kasnije je na referendumu bila za taj ugovor.

Devet pobeda EU doneli su referendumi u Sloveniji, Mađarskoj, Malti, Litvaniji, Slovačkoj, Poljskoj, Češkoj, Estoniji i Letoniji 2003. godine, kada su te zemlje glasale za priključenje EU. Većina za je išla od 54% na Malti do 92,5% u Sloveniji.

Iste godine Švedska je glasala protiv ulaska u zonu evra i to 53% protiv a 47% za prelazak na evro uz izlaznost od 81%.

Dva poraza i dve pobede za EU zabeležene su na referendumima 2005. Francuska (55% prema 45%) i Holandija (61,5% prema 38,5%) izjasnile su se protiv predloženog evropskog ustava dok su Španija (77% prema 23%) i Luksemburg (56,5% prema 43,5%) bili za.

Irska je 2008. glasala na referendumu protiv ratifikacije Ugovora iz Lisabona (53% prema 46%). Godinu dana kasnije ta zemlja je opet išla na referendum sa istim pitanjem ali je ovaj put glasala za ratifikaciju Lisabonskog ugovora a rezultat je bio 67% za i 33% protiv.

U 2012. su održana dva referenduma i na oba je pobedila EU – Hrvatska je glasala za priključenje EU (66% za i 35% protiv) a Irska je sa 60% za i 40% protiv podržala evropski Fiskalni ugovor.

Verovatno najopskurniji referendum održan je 2014. godine u Danskoj čiji su glasači sa 62,5% za dali zeleno svetlo za Jedinstveni patentni sud EU.

Dva poraza EU obeležila su 2015. U Grčkoj su građani glasali protiv uslova EU za spasilački paket zajmova za tu zemlju. Protiv je bilo 61% a za 39%. Međutim, Atina je na kraju prihvatila uslove pa se može postaviti pitanje ko je tu zapravo pobedio.

Iste godine ponovo se glasalo u Danskoj kada je 53% birača bilo protiv pridruživanja Danske pravosudnoj politici EU dok je 47% bilo za.

Danska je opet izlazila na referendum 2016. i glasala protiv sporazuma o pridruživanju EU-Ukrajina a rezultat je bio 61% prema 39%. Bio je to neobavezujući referendum, prvi od kako je Danska 2015. usvojila zakon kojim se građanima omogućava da traže referendum ako dostave peticiju sa 300.000 potpisa.

Ranije ove godine i Holandija je rekla ne sporazumu o pridruživanju Ukrajine EU pri čemu je protiv bilo 61% a za 38% izašlih. Na taj referendum gledalo se kao na odraz antievropskih osećanja i rezultat tog izjašnjavanja bio je veliki teret za vladu zemlje koja upravo predsedava EU.

Izvor: EurActiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…