GIZ: Diskriminacija u Srbiji najviše se ispoljava u oblasti rada i zapošljavanja

diskriminacija

Beograd, 10. decembar 2020. – Istraživanje o diskriminaciji sprovedeno u okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa“ pokazalo je da oko 95 odsto građana smatra da diskriminacija u Srbiji postoji.

Njih 74 odsto smatra da se ona najčešće ispoljava u oblasti rada i zapošljavanja, saopštila je Nemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ).

To istraživanje pokazalo je da 3 odsto ispitanika misli da diskriminacije najviše ima u socijalnoj zaštiti, 29 odsto u zdravstvu, 20 odsto u obrazovanju, a prema mišljenju 50 odsto ispitanika Romi su najizloženiji diskriminaciji, dok 33 odsto smatra da su to žene.

Projektni menadžet na projektu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ Petar Antić rekao je da postojanje diskriminacije potvrđuju i slučajevi fizičkog nasilja izazvani predrasudama na nacionalnoj i rodnoj osnovi, kakvih je u poslednjih nekoliko godina bilo širom Srbije.

On je ukazao da u Srbiji postoje škole koje pohađaju samo deca romske navionalnosti, a da je stopa zaposlenosti Romkinja 12 odsto.

„U duhu Međunarodnog dana ljudskih prava, važno je napomenuti da poređenje podataka iz aktuelnih istraživanja i onih iz 2016. godine pokazuju da se broj građana koji prepoznaju i osuđuju diskriminaciju povećava“, rekao je Antić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…