Geopoetika objavila poslednji roman Pola Ostera

Foto: instagram.com/geopoetika_izdavastvo

Beograd – Poslednji roman Pola Ostera „Baumgartner“ objavila je Geopoetika u prevodu Ivane Đurić Paunović koja je, u susretu sa novinarima u prostorijama Geopetike predstavila ovo književno delo.

Kao vrsna prevoditeljka Osterovih dela koja je prethodno prevela njegovih 13 naslova, Đurić Paunković pripala je čast da prevede i poslednje delo velikog pisca i približi lik protagoniste – profesora filozofije i etike na Prinstonu Saja Baumgartnera, čitaocima u Srbiji.

Protagonista pokušava da osmisli svoj život i deset godina nakon smrti svoje supruge koja strada u talasima smrti. On posle toga mora da nastavi dalje. Pokušaji da se vrati u život su polu-uspešni. Morate da nastavite dalje, ali praznina ostaje zauvek...“, kaže prevoditeljka i književnica.

Ona je bila u procesu prevođenja kada je autor preminuo.

Nije mogao da zna da će mu ovo biti poslednje delo koje piše. Oster kao da se svojim pripovedanjem hvatao za trenutke. Kao da je knjigom ostavio poruke ženi i ćerki da će sve biti u redu. Da će uvek biti oko njih i u njima… iako fizički nije tu„, opisala je.

Kritičari su ocenili da je ovo roman o starenju, sećanju i gubicima gde humor ima posebno mesto jer „umanjuje tragiku„.

Njemu je humor bio veoma važan da bi strašne stvari učinio podnošljivijima. Humor je ovde pomoćno sredstvo da se preživi„, ocenila je.

O stilu kojim je autor pisao, istakla je da je za književna dela veoma važan ritam rečenica.

Na engleskom jeziku ritam se oseća baš snažno. Oseća je ritam otkucaja srca, damari života…“ opisala je.

Navodi da kraj romana zapravo nije kraj, već „početak nove priče„.

Novu priču pričaće čitaoci i to je početak neke nove priče„, zaključuje ona.

Pol Oster (1947–2024) je autor brojnih dela koja su prevedena na više od 40 jezika, a u izdanju Geopoetike prevedena su „Mesečeva palata„, „Njujorška trilogija„, „Otkrivanje samoće„, „Levijatan“ i drugi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…