Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o Krimu, Srbija protiv

Ujedinjene nacije

Njujork, 20. decembar 2016. – Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju kojom se osuđuju kršenja ljudskih prava na poluostrvu Krim za koje se kaže da ga je "privremeno okupirala" Rusija.

Generalna skupština je sa 70 glasova za, 26 protiv i 77 uzdržanih usvojila rezoluciju "Situacija s ljudskim pravima u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju (Ukrajina)", prenela je Beta.

U rezoluciji se pozivaju "ruske okupacione vlasti" da okončaju "sva zlostavljanja stanovnika Krima", posebno "diskriminatorne mere i praksu, arbitrarna pritvaranja, mučenja i drugo surovo, nehumano i degradirajuće ponašanje".

Rusija je lobirala protiv rezolucije nazivajući je "politički motivisanom" i "jednostranom", navodi Radio slobodna Evropa.

U rezoluciji se navodi da je odgovornost članica UN da "poštuju međunarodno pravo, uključujući načelo da će se sve države uzdržati od pretnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti svake države".

U tekstu se poziva na prethodnu rezoluciju UN o teritorijalnom integritetu Ukrajine i osuđuje "privremena okupacija dela teritorije Ukrajine Autonomne Republike Krim i grada Sevastoplja" koju je izvela Rusija.

Ruski Sputnjik i ukrajinski mediji navode da je Srbija zajedno Angolom, Belorusijom, Venecuelom, Iranom, Kazahstanom, Kinom, Kubom, Severnom Korejom, Rusijom i Sirijom glasala protiv rezolucije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Svet, Vesti

Deset godina od smrti Nelsona Mandele

_______
Beograd – Na današnji dan pre deset godina,  5. decembra 2013. umro je Nelson Mandela, predsednik Južnoafričke Republike, čovek čije je ime postalo simbol borbe protiv rasizma. Mandela je bio…