Generacije roditelja u Srbiji liberalnije od generacija dece

Novi Sad, 26. oktobar 2016. – Ekspertkinja za medije i rodna pitanja Snježana Milivojević ocenila je u Novom Sadu da su generacije roditelja u Srbiji liberalnije od generacija dece.

Milivojević, profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu, ocenila je na predstavljanju Globalnog medijskog monitoring projekta 2015, pod nazivom "Ko pravi vesti", da su "populisti samo vrh ledenog brega" i da odgovornost za loš položaj žena u javnosti "snose i liberalne snage".

"Retradicionalizacija i rast konzervativizma i ekstremizma, ne samo u Srbiji nego u celom svetu, veoma loše utiču na položaj žena, a strašno je to što su generacije naših roditelja liberalnije nego generacije naše dece", kazala je Milivojević.

Ona je navela da je istraživanje koje je sprovedeno u 114 zemalja, potvrdilo da je svet vesti "muški svet koji kreiraju žene".

"Deluje neobično to što su značajne evropske političarke uglavnom iz konzervativnih stranaka, ali to je jednostavno objasniti: uspešne političarke su one koje pruže uveravanja da neće poremetiti konzervativni odnos snaga", rekla je Milivojević.

Po njenim rečima, žene su u medijima u Srbiji zastupljene uglavnom kao slučajne prolaznice, laici ili predstavnice glasa javnosti, a najmanje kao ekspertkinje.

Ona je ocenila da je u digitalnom okruženju mizoginija dobila nove oblike, a društvene mreže su postale ekstremno neprijateljsko okruženje za novinarke i žene uopšte.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…