Gavrilović: Društvu su potrebni mediji otvoreni za sve relevantne društvene aktere

Zoran Gavrilović

Beograd, 30. jun 2020. – Mediji su tokom kampanje za parlamentarne izbore bili plitki, nisu postavljali ključna pitanja i dozvolili su da zapravo imamo predsedničke izbore, izjavio je FoNetu glavni istraživač Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović.

BIRODI je nedavno predstavio rezultate dva monitoringa o programu televizija s nacionalnom pokrivenošću i kablovske TV N1.

On je rekao da smo videli „čoveka koji neće biti deo parlamenta“ i koga bi trebalo da kontrolišu ljudi u parlamentu, „koje je on selektirao„.

Zbog toga će parlament imati „ozbiljan problem sa integritetom„, upozorio je Gavrilović u serijalu Presstup, jer su poslanici Srpske napredne stranke „u sukobu interesa, odnosno u zavisnom odnosu“ prema Aleksandru Vučiću.

Izveštavanje tokom pandemije kovid-19 Gavrilović je ocenio kao neutralno, uz konstataciju da su mediji „gledali da prenose informacije„, uz vrlo malo analize, istraživanja i „pozivanja na odgovornost„.

To je bio, primetio je, „najbanalniji, osnovni“ način informisanja, a mediji su „pokušavali da zadovolje elematarne potrebe građana“, da ih obaveste o virusu, o tome gde mogu da se leče i koliko ima bolesnih, i da izveste o tome šta država radi na polju zdravstva i ekonomije.

Ispitivanja BIRODI pokazala su, napomenuo je, da su građani bili zadovoljni informisanjem „u domenu osnovnih informacija„.

U takvoj situaciji se javlja, predočio je, „podzemno javno mnjenje“ sa poluinformacijama koje je teško proveriti.

Pokazalo se koliko je važno da, pored zdravstvenog sistema, imate i dobar medijski sistem koji je jednako bitna terapija za društvo koliko i borba protiv samog virusa„, rekao je Gavrilović.

Ocenjujući medijsku scenu u Srbiji, on je označio „dominantne medije, odnsosno televizije“ kao alat za promociju, propagandu i „odmazdu prema onima koji ukazuju na stvarno stanje u društvu„.

Zemlja koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nedvosmislen je Gavrilović, trebalo bi da ima bolji medijski ambijent.

Uz konstataciju da „mi trenutno nemamo debatu, i to je glavni problem„, on je predočio su društvu potrebni mediji otvoreni za sve relevantne društvene aktere, jer „ukoliko ne budemo pričali, mi ćemo se tući„.

To je iskustvo iz devedesetih godina i naveo je on i naglasio da su Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i Radiotelevizija Srbije (RTS) „dva stuba slobodne javnosti“ u Srbiji.

Ako REM bude radio svoj posao, uveren je Gavrilović, nećemo imati medije koji se bave „propagandom, promocijom i odmazdom„.

Ukoliko ne budemo imali RTSkao stvarni javni servis„, upozorio je Gavrilović, „onda ćemo imati televiziju Pink koja je sredstvo propagande, promocije i odmazde jednog čoveka„.

Govoreći o izveštavanju o kosovskom problemu, Gavrilović je istakao da je u medijima došlo do smanjenja negativne retorike od kada je potpisan Briselski sporazum.

Kako je ilustrovao, nema više konstrukcija kao što su „Albanci jednako kriminalci ili Albanci jednako trgovci drogom„.

U budućnosti, kada je u pitanju izveštavanje o kosovskom problemu, Gavrilović očekuje od medija da „i dalje budu držači mikrofona„.

Mediji svojim „prilozima i inicijativama“ ne pokazuju stavove više strana, napomenuo je, već stavove vlasti i onih koji su se „usudili da kažu nešto o tome, a bili su na margini„.

Sociološki gledano, ocenio je on, bez „jake javnosti“ bilo koji dogovor oko Kosova biće teško primeniti, jer taj dogovor mora da bude i odraz dogovora u javnosti.

Građani Srbije moraju osećati da je taj sporazum i njihov, a to je teško bez medijske participacije i dijaloga„, zaključio je Gavrilović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…