Gastarbajteri nisu dobrodošli na Balkanu, njihove pare jesu

putnik

Minhen, 10. april 2020. – Gastarbajteri čije zarade hrane mnoge porodice na Zapadnom Balkanu, odjednom više nisu dobrodošli i njihove domovine ih doživljavaju kao teret.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otišao je još korak dalje i direktno ih optužio za širenje pandemije i zloupotrebu zdravstva, piše nemački dnevnik Zidojče cajtung.

Dok druge države pokreću sve poluge i brojne avione kako bi svoje državljane koji su ‘nasukani’ u inostranstvu ponovo doveli u domovinu, sa Balkana odjekuju sasvim drugačiji signali„, piše list.

Ta poruka, na primer u slučaju bosanskog ministarstva inostranih poslova, glasi „ostanite u državama u kojima se sada nalazite„, ali slične poruke dolaze i iz ostalih zemalja regiona, piše minhenski dnevnik.

Svi ti gastarbajteri od čijih doznaka u domovini žive mnoge porodice i za čiji se povratak inače tako ofanzivno vrbuje, odjednom su nepoželjni i doživljavaju se kao teret„, piše list.

U Srbiji, najvećoj zemlji Zapadnog Balkana sa najvećim brojem gastarbajtera, predsednik Aleksandar Vučić je, navodi Zidojče cajtung, otišao i korak dalje.

On povratnicima, koji su zbog krize sa korona virusom izgubili radna mesta, a time i pravo boravka u inostranstvu, direktno pripisuje krivicu za širenje pandemije„, piše list koji podseća i na Vučićevu optužbu da su „neki od povratnika znali da su inficirani“ i da su došli u Srbiju „da se besplatno leče„.

Nemači dnevnik prenosi i tvrdnju predsednika Srbije da je to što je dozvolila povratak svih svojih državljana, bila „jedina velika greška njegove vlade u sadašnjoj situaciji“ i da „bez toga ne bi bilo ni četvrtine sadašnjih problema„.

Zidojče cajtung ocenjuje da su srpske vlasti „očigledno radi zastrašivanja“ povratnika produžile karantin po prelasku granice sa 14 na 28 dana.

Nemački dnevnik konstatuje da na Zapadnom Balkanu „diskriminatorno deluju i rigidne zabrane izlaska napolje u nekoliko država regiona, koje pogotovo pogadjaju starije ljude„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…