Gašić ogolio nepoštovanje vladajuće strukture prema novinarima

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić biće smenjen zbog uvrede novinarke B92, najavio je 7. decembra premijer Aleksandar Vučić. Ovim se problem ne rešava jer je svojom izjavom da "voli novinarke koje lako kleknu" Gašić samo do krajnosti ogolio nepoštovanje vladajuće strukture prema novinarima u celini, kao i rasprostranjen loš stav prema ženama.

Na površinu je isplivao i nedostatak elementarne međusobne solidarnosti novinara, budući da je, kako navodi Udruženje novinara Srbije, prava reakcija trebalo da bude da isključe kamere i ne uzmu planirane izjave od Gašića. Ukoliko se u slučaju Gašić može govoriti o dobroj strani, onda je to izuzetno živa reakcija šire javnosti koja je verovatno i dovela do odluke o smeni.
 
Uprkos ostavci, koja je najavljena nakon snažne reakcije novinarskih udruženja, poverenika za zaštitu podataka i za ravnopravnost, predstavnika opozicije i istaknutih pojedinaca, u vladajućoj strukturi manje ili više provejava izvesno razumevanje za Gašićevu izjavu. 

I sam premijer je objavljujući da Gašić više ne može da ostane ministar posebno ukazao da je Gašić posao ministara "obavljao 10 puta bolje od onih koji ga kritikuju", dok je ministar rada otišao tako daleko da kaže da je "siguran" da Gašić smatra da je to što je rekao neprimereno, da to nije želeo da kaže, pa je čak i naveo da je "gospodin Gašić" dobar i čestit  čovek koji dobro vodi Ministarstvo odbrane.
 
Istini za volju, Vučić je rekao i da "danas povlačimo crtu izmedju onih koji žele normalnu i pristojnu Srbiju i onih koji to žele da spreče".
 
Udruženje novinara Srbije postavilo je pitanje iskrenosti Gašićevog izvinjenja i ukazalo da bi ona "bila ubedljivija da ga je dao na licu mesta, pre nego što je skandal dospeo u javnost". 

UNS je postavio drugo pitanje od suštinskog značaja, a to je solidarnost novinara, odnosno njen nedostatak. Ovo udruženje je izrazilo žaljenje što se drugi novinari nisu solidarisali sa koleginicom sa B92, već su nastavili sa snimanjem izjave ministra odbrane.
 
Nedostatak solidarnosti je, kako se ponekad može čuti od analitičara i učesnika na medijskoj sceni u Srbiji, jedna od otežavajućih okolnosti za poboljšanje prilika u poštovanju medijskih prava. Zabeleženi su slučajevi da nekim novinariam, posebno na lokalu, vlasti zabrane pristup prostorijama opštinske vlasti zbog neslaganja, kao i da se novinari otpuštaju bez jasnih kriterijuma i u državnom i u privatnom sektoru, dok oni koji ostaju ćute. 

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) iznelo je stav da je Gašićev potez simbol odnosa vlasti prema novinarima i medijskim slobodama, ali i svim građanima Srbije. 

Navodi se da bi protest zbog ovog slučaja, zakazan za 7. decembar ispred Vlade Srbije u 19.00, trebalo da bude usmeren ne samo na Gašića, nego i protiv vlasti čiji ministar drži konferenciju za novinare okružen policijom u punoj borbenoj gotovosti, naoružanoj simboličnim heklerima, time demonstrirajući "političku silu i nasilje" (što se dogodilo 29. novembra kada se govorilo o navodnoj pripremi državnog udara). 

"Srećni smo što je skandalozan gest ministra izazvao, bar za sada, odgovarajuću reakciju javnosti i nadamo se da je ovo crveni signal koji će napokon ponukati naše kolege da počnu da se bore za vlastito dostojanstvo i sopstvena prava", piše u saopštenju.

Dosadašnji ministar odbrane 6. decembra je prilikom posete fabrici Prva petoletka u Trsteniku novinarki B92 koja je čučnula kako ne bi ometala kamere koje snimaju izjavu rekao da "voli novinarke koje lako kleknu". Nakon žestokih reakcija, ukjlučujući i navod Rodoljuba Šabića koji je ocenio da je to "čak i za naše prilike neverovatna izjava" Gašić se izvinio, a dan kasnije premijer je najavio da Gašić više neće biti ministar.
 
O ljudskim karakteristikama osobe koja na ovaj način sponatno komunicira sa novinarkama izjašnjavali su se mnogi koji kritikuju njegov postupak, a možda je najupečatljivije situaciju opisao kritičar društvenih prilika Zoran Kesić koji je ovo ponašanje stavio u kontekst načina na koji se Gašić predstavlja – uzorni muž, vernik, uspešni privrednik, ali i zapitao kako se ovo ponašanje uklapa u vrednosti vojske – čast, hrabrost, patriotizam i dostojanstvo.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…