“Gašić kod Jotke na kazanu”: Tekst zbog kog je KRIK osuđen

Bratislav Gašić

 

Beograd – Poslednja presuda protiv redakcije KRIK-a je još jedan, ozbiljan udarac na medijske slobode u Srbiji.

U znak solidarnosti i podrške redakciji KRIK-a prenosimo, u celosti, tekst Milice Vojinović sa naslovom „Političke veze kruševačke kriminalne grupe: „Gašić kod Jotke na kazanu“„, koji je objavljen 09.04.2021.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić bio je „na kazanu“, odnosno na platnom spisku poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke, tvrdi član ove kriminalne grupe u razgovoru koji je prisluškivala policija, a koji je pušten na jučerašnjem suđenju.

Gašić nije odgovorio na pitanja novinara KRIK-a o ovome. U ostalim razgovorima se spominju i neimenovani ministar za kojeg Jotka kaže da im je „zlatan“, kao i to da je poznati kriminalac sa Kosova Zvonko Veselinović leteo policijskim helikopterom.

Ovi razgovori su deo dokaza protiv Jotića i njegove grupe kojima se sudi za dva ubistva u Kruševcu.

Nakon ubistva kriminalca Dejana Stankovića Ždrokinca u junu 2018, kruševačka policija počela je pomno da motri Jotićevu grupu za koju su verovali da je izvršila ovo ubistvo. Osim što su im prisluškivali telefone, policajci su postavili prislušne uređaje i u automobile Jotića i njegovog bliskog prijatelja, kriminalca iz Beograda Saše Zoraje – sada optuženog da je kao član grupe pomogao Jotiću da sakrije Ždrokinčevog ubicu nakon zločina.

Razgovori iz njihovih automobila, osim što su obezbedili važne dokaze tužilaštvu u slučaju ubistva Stankovića, mogu da razotkiju i veze koje je Jotkina kriminalna grupa imala sa ljudima iz vlasti.

Naime, Zoraja u razgovoru sa svojim prijateljem Igorom Neškovićem koji je policija snimila krajem oktobra 2018. govori kako Jotić ne mora da se plaši neprijatelja jer ima veze sa moćnim ljudima.

Ko da ga ubije? Pa Bratislav Gašić je kod njega na kazanu. Nema ko da ga ubije“, govori Zoraja Neškoviću. Izraz „biti na kazanu” znači da ta osoba prima novac od nekoga.

Gašić, inače Kruševljanin, od 2017. je direktor obaveštajne agencije BIA. Novinari KRIK-a juče su poslali pitanja o ovome Gašiću, na njegov zvaničan mejl u BIA-i, ali on na njih nije odgovorio.

Sutradan, Zoraja u automobilu razgovara sa Jotićem i govori: „Da vidimo sa našim ministrom“, a Jotić mu odgovara „Ćuti, on nam je zlatan.“

U ovom razgovoru ni jedan ni drugi nisu imenovali ministra, niti su na suđenju kazali o kome je reč.

U istom razgovoru, koji je juče pušten u sudnici, govore o Zvonku Veselinoviću, uticajnom biznismenu sa Kosova koji je više puta bio optužen, ali ne i osuđen za kriminal, a koji je takođe povezan sa vladajućim strukturama.

Zoraja se žali Jotiću da mu se Zvonko ne javlja na telefon.

Sleteo je helikopterom u lov“, kaže Jotić u razgovoru koji je policija prisluškivala.

Njega čuva BIA?“, pita ga Zoraja.

Pa murijaškim helikopterom je sleteo“, odgovara mu Jotić.

Jotić je juče u sudnici potvrdio da su govorili o Zvonku Veselinoviću.

Išli smo kući (automobilom), pričali smo o Zvonku Veselinoviću i tako te gluposti“, rekao je Jotić ističući da u razgovoru nema ništa što dokazuje da su izvršili ubistvo kao što to tvrdi tužilaštvo.

Optuženi Zoraja nije želeo da komentariše nijedan prisluškivani razgovor jer, kako je rekao, po savetu advokata čeka da se svi puste na suđenju nakon čega će objasniti sa kim je i o čemu razgovarao.

Jotić i Zoraja su u ozvučenom automobilu pričali i o istrazi koja se protiv njih tada vodila za ubistvo Ždrokinca.

Pošto je istraga već bila u jeku, a policija saslušala Jotića i Zoraju, u njihovim razgovorima moglo se primetiti da su nervozni zbog svega što je policija do tada otkrila.

Je*i ga, ovde je neko debelo pomogao, nije ovo kruševački mozak“, komentariše u prisluškivanom razgovoru Jotić rad policije i dodaje: „Da li je Beograd radio ili šta, da li je Beograd davao instrukcije.“

U istom razgovoru za ubijenog Stankovića Jotić govori „smrdljivi Ždrokinac“.

Jotić je komentarišući ovaj razgovor sudiji rekao da je u međuvremenu saznao neke detalje o Ždrokincu.

On je profesionalni ubica i za državu je radio neke stvari, ali ne treba to da pričam, zabranjeno mi je.”

Jotić i Zoraja su „teška srca“ pohvalili istragu policije, čuje se u snimcima iz automobila.

Napravili su konstrukciju 90 odsto tačnu, samo nisu mogli da dokažu, stvarno moram teška srca da im odam priznanje“, govori Zoraja u jednom od prisluškivanih razgovora.

Tema razgovora bila su i dva navodna pokušaja ubistva Jotića.

Poslali mu likvidatora“, priča Zoraja svojoj majci.

Opet?“, pita ga ona.

Hteli da ga ubiju pre neki dan“, potvrđuje joj Zoraja i objašnjava da je policija uhvatila ubicu tako što je pratila Jotića.

Jotić je na suđenju objasnio da je njegovo ubistvo unapred bilo plaćeno

Dobio je 70.000 evra da me ukloni, uhvaćen je jer je imao crvenu periku kao Zorica Brunclik. Našli su mu 15 metaka i jedan u cevi i rezervnu garderobu.“

Jotiću se, podsetimo, sudi da je naručio ubistvo Ždrokinca i sa svojom kriminalnom grupom ga i realizovao u junu 2018. u Kruševcu. Ubistvo je, tvrdi tužilaštvo, bilo osveta za likvidaciju Gorana Petrovića Pete, kriminalca iz Kruševca i bliskog Jotićevog prijatelja koji je ubijen 2015, a čija likvidacija još nije rasvetljena. Petrovićeva deca optužena su kao članovi Jotićeve grupe.

Ubijeni Ždrokinac godinama je živeo u Južnoj Africi, a u Kruševcu mu se sudilo zbog ubistva lokalnog stomatologa. Ždrokinac je u postupku oslobođen pošto sud nije uspeo da utvrdi da li je DNK pronađen na mestu likvidacije njegov ili njegovog brata blizanca.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…