Galup: oko 56% ispitanika u Srbiji smatra da najgori period epidemije korona virusa tek dolazi

Korona virus

Cirih, 31. mart 2020. – Oko 60% građana Srbije zabrinuto je zbog pandemije korona virusa a 48% smatra da se Vlada dobro nosi sa aktuelnom situacijom dok njih 42% ima suprotno mišljenje, pokazuju rezultati međunarodnog istraživanja Galup Internešnl (Gallup International).

Anketa sprovedena od 11. do 22. marta pokazala je da se na Balkanu pretežno smatra da je opasnost od pandemije korona virusa preuveličana, kako smatra 73% ispitanika u BiH i Severnoj Makedoniji, odnosno 72% u Bugarskoj, dok je u Srbiji taj procenat niži i iznosi 42%.

Oko 32% ispitanika u Srbiji smatra da je epidemija posledica namernog širenja zaraze dok 31% anketiranih veruje u njeno prirodno poreklo.

Većina ispitanika u svetu izražava jasnu spremnost da privremeno žrtvuje neka svoja prava ako to pomaže u sprečavanju širenja infekcije, pa taj stav iznosi skoro 70% anketiranih građana Srbije, 95% Austrijanaca, 91% Holanđana i samo 45% građana SAD.

Najzadovoljniji reakcijom države na pandemiju korona virusa su građani Austrije (88%), slede stanovnici Indije (83%) i Holandije (79%) dok 44% Nemaca i 46% Amerikanaca smatra da se vlade tih zemalja ne nose dobro sa pandemijom.

Kada je reč o očekivanjima građana u narednom periodu, oko 56% ispitanika u Srbiji smatra da najgori period epidemije tek dolazi, 32% da će situacija ostati ista dok 12% smatra da je najgore prošlo.

Najveći pesimisti u tom pogledu su Britanci, pošto 82 smatra da najgore tek dolazi, slede Holanđani, Francuzi i Austrijanci, dok 60% građana Indije, 63% Turaka i 83% stanovnika Azerbejdžana smatra da je najteži period pandemije prošao.

Istraživanje je pokazalo i da je meru kućnog karantina globalno preduzelo 14% ispitanika, najviše u Italiji.

Globalno prevladava uverenje da se korona virus prirodno pojavio dok 58% anketiranih u Bugarskoj i 53% u Severnoj Makedoniji smatra da je u pitanju namerno širenje zaraze.

Anketa je obuhvatila više od 28.000 građana u 30 zemalja, između ostalih u Rusiji, Indiji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Švajcarskoj i SAD, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…