Galop: Paket proširenja EU šalje pomešane poruke o dekarbonizaciji

termoelektrana
Foto: pixabay.com

Prag – Godišnji izveštaji o zemljama Zapadnog Balkana koje je Evropska komisija objavila u sklopu Paketa proširenja znatno se razlikuju u pogledu dekarbonizacije, koja se u dokumentu o Srbiji pominje veoma uopšteno i bez rokova.

Analitičarka Pipa Galop iz Mreže Benkvoč za centralnu i istočnu evropu (CEE Bankwatch Network) ocenila je da je Evropska komisija poslala pomešane poruke o uglju, a posebno o gasu, i da treba da zauzme dosledniji pristup ako želi da region postigne dekarbonizaciju do 2050. godine.

U delu izveštaja o Srbiji koji se odnosi na energetski sektor, naglasak je, očekivano, na smanjenju zavisnosti od ruskog gasa.

Ali kako su radovi na novom gasovodu Bugarska-Srbija prilično uznapredovali, čini se da ovaj kratkoročni fokus previše odvraća pažnju sa dugoročne perspektive, a dekarbonizacija se pominje samo veoma uopšteno i bez rokova„, ocenila je Galop u komentaru objavljenom na sajtu Benkvoča.

Galop kao primer navodi da u dokumentu Evropske komisije piše da je uvoz električne energije prestao uprkos nestašicama uglja koje su se nastavile i 2023. zbog blage zime i zimskih padavina, kao i da su „potrebne značajne investicije u nove kapacitete obnovljive energije kako bi se postigla dekarbonizacija srpske privrede„.

U izveštaju se pominju neka važna pitanja, kao što su potreba da se nove elektrane na ugalj uklone iz nacrta prostornog plana Srbije, da se poboljša inspekcija životne sredine i sprovođenje zakona i da se poveća kapacitet za upravljanje procesima integrisanih dozvola.

Takođe je naglašena, dodaje Galop, potreba za instrumentima za određivanje cena ugljenika u svetlu predstojećeg Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM) i postepenim ukidanjem subvencija za ugalj.

Druga pitanja, međutim, kao što je zatvaranje rudnika uglja Resavica koji guta subvencije, zatvaranje termoelektrane Morava koja nelegalno radi, kao i potreba da se napravi jasan vremenski plan za postepeno izbacivanje uglja nisu čak ni pomenuti„, istakla je Galop.

Ona navodi da Komisija u izveštaju o Srbijijedva pominje“ pravednu tranziciju, uz podsećanje na rad na akcionom planu za pravednu tranziciju koji treba da bude usvojen do decembra 2023.

Nisu date nikakve dalje preporuke o tome kako da se obezbedi podrška radnicima i zajednicama u rudarskim regionima, uprkos hitnosti rešavanja problema Resavice„, navela je Galop.

Prema njenom mišljenju, izveštaji daju utisak da Evropska komisija ne veruje zaista u dekarbonizaciju u Srbiji, Bosni i Hercegovini i na Kosovu i da ih zato ne pritiska da odluče o datumu zatvaranja postrojenja koji nelegalno rade ili da planiraju potpuno povlačenje uglja i mere za pravednu tranziciju.

Čini se da se postepeno ukidanje uglja zaista ozbiljno shvata samo u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji„, piše Galop.

Ona ne isključuje mogućnost da možda države lobiraju da izveštaji budu ublaženi i da se unesu nejasnoće u pogledu njihovih obaveza.

Koji god da je razlog, prošlo je vreme za pomešane poruke i diplmatsko zaobilaženje problema. Dekarbonizacija je hitna. Zbog problema u snabdevanju ugljem i tehničkih problema u postrojenjima na uglja, sve je veća opasnost da će to biti nekontrolisan proces, što se mora izbeći„, zaključila je Galop.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…