Gajtandžijeva: Uzbunjivač iz Krušika je heroj jer je dokazao korupciju a oni ga hapse

pištaljka

Prag, 15. oktobar 2019. – Bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva, čiji je sajt Arms voč objavio priču o umešanosti oca ministra unutrašnjih poslova Srbije u prodaju naoružanja, ocenila je da je uhapšeni uzbunjivač iz valjevske fabrike Krušik A.O. pravi heroj Srbije.

A.O. je heroj, smatra Gajtandžijeva, jer je dostavio dokumenta koja otkrivaju korupciju na najvišem nivou vlasti u zemlji ali i naoružavanje terorista Islamske države u Jemenu.

Dostavio mi je dokumente koji otkrivaju korupciju na najvišem nivou vlasti u Srbiji, eksponiraju sve trgovce oružjem, uključujući i oca potpredsednika srpske vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića. To oružje koje su izvozili iz Srbije završavalo je u rukama islamističkih grupa u Jemenu, skupina koje su činile mnogobrojne ratne zločine“, rekla je Gajtandžijeva za Radio „Slobodna Evropa“.

Ona je dodala da se, međutim, umesto istrage navodne visoke korupcije kao odgovor hapsi uzbunjivač.

Dokumenti koje mi je dostavio hrabri uzbunjivač iz Krušika otkrivaju da je državna fabrika oružja (Krušik) privatnoj firmi GIM koju je predstavljao Branko Stefanović, otac ministra policije, prodavala oružje mnogo ispod cena koje je toj kompaniji inicijalno nudila, a takođe i po cenama mnogo povoljnijim nego što je prodavala državnoj firmi za izvoz oružja Jugoimport SDPR. Osim toga, ogromna je razlika između stvarne cene tih komada naoružanja i povlašćenih cena po kojima ih je od Krušika kupovao GIM“, navela je ona.

Gajtandžijeva je zapitala zbog čega bi državna fabrika Krušik bila oštećena za stotine hiljada dolara da bi profitirala privatna firma GIM koju predstavlja Branko Stefanović i zašto da ta privatna firma ubira enormne profite gurajući u velike ekonomske gubitke Krušik, i samim tim i državu Srbiju kao njenog vlasnika.

Podsećamo da je, nedavno, BIRN otkrio i objavio da je Branko Stefanović umešan u prodaju minobacačke municije Saudijskoj Arabiji, koja je kasnije završila kod islamskih ekstremista u Jemenu.

Zločin je i to što su tim oružjem naoružavali teroriste – tačnije, to je ratni zločin… Naravno da niko na svetu ne veruje da će se kada se tajno trguje oružjem u specifikaciji navesti da je krajnji korisnik teroristička organizacija Islamska država u Jemenu, niti da je kao krajnje odredište Jemen jer je ta zemlja pod međunarodnim embargom. Mene ne zanima šta oni izjavljuju, ja sam objavila dokumente, fotografije, video materijal koji dokazuju da su teroristi Islamske države koristili srpsko oružje, oružje koje su otac srpskog ministra i kompanija GIM izvezli u Saudijsku Arabiju“, rekla je ona.

Ona je dodala da je, prema međunarodnom pravu, Srbija morala da prekine isporuku tog oružja kada je saznala da je ono završilo u rukama terorista, ali da to nije učinila jer je u izvozu učestvovao otac potpredsednika vlade i sticao profit od prodaje oružja.

Dakle, umesto da prekine izvoz naoružanja Saudijcima, što joj je međunarodno-pravna obaveza, Srbija je uhapsila uzbunjivača zato što je otkrio ovaj zločin“, navela je ona.

Gajtandžijeva je rekla da je pisala i srpskom tužilaštvu i Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal i pitala ih da li će otvoriti istragu o sumnjama na visoku korupciju ali da nikada nije dobila nikakav odgovor, iako im je poslala linkove na tekstove koji se tiču istraživanja.

Nikakvu reakciju nisam dobila od srpskog tužilaštva, nikakav odgovor. Po onome što vidim, jedina njihova reakcija bila je hapšenje osobe koja je otkrila dokumente o tome. Te institucije odbile su da ispitaju informacije koje sam im dostavila, što je, po sebi, zloupotreba njihovih ovlašćenja. A onda su uhapsili uzbunjivača, što je još drastičnija zloupotreba ovlašćenja, optužili ga za odavanje službene ili poslovne tajne“, rekla je bugarska istaživačka novinarka.

Odlukom Višeg suda u Beogradu uzbunjivač A.O. iz fabrike Krušik vraćen je juče, posle tri sedmice provedene u zatvoru, u kućni pritvor. Viši sud je odbio žalbu Višeg javnog tužilaštva da A.O. bude u pritvoru u zatvoru, te ostaje na snazi odluka sudije za prethodni postupak i on se vraća u kućni pritvor.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…