Funkcionerska kampanja još intezivnija tokom vanrednog stanja, prednjačio Vulin

Aleksandar Vulin

Beograd, 11. maj 2020. – Tokom vanrednog stanja promotivne aktivnosti funkcionera su bile još intenzivnije i vidljivije nego u kratkom periodu pre zvaničnog prekida izbornih aktivnosti, u čemu je prednjačio ministar odbrane Aleksandar Vulin, ocenila je Transparentnost Srbija (TS) u objavljenom izveštaju.

One su uglavnom bile povezane sa borbom protiv korona virusa, prijemom i podelom donacija, ali nisu izostale ni posete gradilištima, naročito posle uskršnjih praznika, izjavio je saradnik TS Zlatko Minić.

Minić je naveo i da je tokom izborne kampanje, ali i vanrednog stanja, predsednik države Aleksandar Vučić nastavio praksu dramatičnih „obraćanja naciji„.

Mada je Vučić, podsetio je Minić, formalno bio na čelu Kriznog štaba koji se bavi ekonomskim pitanjima, na sajtu predsednik.rs nema ni pomena aktivnosti u vezi sa delovanjem tog kriznog štaba već su tu njegove izjave o zaraženima kovid virusom.

Govoreći o promotivnim aktivnosti funkcionera, Minić je naveo da ih je Vulin tokom vanrednog stanja imao 52, a ukupno je više od 90 aktivnosti, za njim slede ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Zoran Đorđević i Vučić, dok se među lokalnim funkcionerima izdvaja zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Kao karakteristični primeri iz tog perioda mogu se izdvojiti „donatorske aktivnostiĐorđevića koji je potpisivao ugovore o prijemu donacija pred posterima Vučića, kao što je, naveo je Minić, nosio pakete i tom prilikom se fotografisao.

Kako je Minić rekao, osim lične promocije Vulin nije propuštao priliku da promoviše i Vučića koga je isključivo oslovljavao kao vrhovnog komandanta.

Minić je rekao da je TS zabeležila i nekoliko pozitivnih primera, pomenuvši Niš, gde je na sajtu grada objavljeno više informacija o primljenim donacijama bez pominjanja funkcionera, svečanog prijema donacija i sličnih vidova promocija.

Minić je podseti da pojavljivanje funkcionera na TV stanicama gostovanja i izjave pokriva monitoring organizacije Birodi i naglasio da je utvrđeno da su pojedini funkcioneri svakodnevno bili prisutni u televizijskim emisijama, bilo kao gosti u programu ili kroz izjave, u čemu se uz Vučića isticao i Vesić.

Govoreći o kratkom periodu od 11 dana izborne kampanje, pre uvođena vanrednog stanja, on je naveo da je funkcionerska kampanja bila intezivnija i značajno vidljivija od stranačkih aktivnosti.

On je naveo i da istraživanja TS pokazuju da kampanja kroz promotivne aktivnosti najviših funkcionera traje praktično bez prekida od 2014. godine, a da se nakon raspisivanja izbora ona samo intenzivira.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić je rekao da, uprkos najavama iz vrha vlasti da će problem sa funkcionerskom kampanjom biti rešen, suštinski ništa nije promenjeno u odnosu na raniji zakonodavni okvir.

Dakle, sve ono što su funkcioneri ranije mogli da rade mogu i sada, nema tu nekih ključnih novina, mada su bile itekako potrebne u zakonu„, naglasio je Nenadić.

Pominjući propise vezane za rad Regulatornog tela za elektronske medije (REM), on je naveo da je učinjen korak nazad u odnosu na prethodne izborne procese, jer „sad postoji pravilnik samo za Javni medijski servis ali ne i za privatne emitere„.

On je podsetio da je, tokom epidemije, osnovan poseban krizni štab za niški okrug i da je za čelnika imenovan ministar za poljoprivredu Branislav Nedimović.

Zanimljivo je, u ovom kontekstu o kojem danas pričamo, da je on na čelu izborne liste Srpske napredne stranke i da je, možda, ovo imenovanje imalo za cilj pokušaj da se obezbedi njegova dodatna promocija„, rekao je Nenadić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…