Fronteks: Zbog pandemije korona virusa 85% manje ilegalnih prelazaka granice

Fronteks

Varšava, 13. maj 2020. – Broj ilegalnih prelazaka granice na glavnim migracionim rutama u Evropi u aprilu je opao za 85% u odnosu na prethodni mesec i dostigao oko 900, objavila je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fonteks.

To je najmanji broj od 2009. godine, od kada Fronteks prikuplja podatke.

Dodaje se da je taj rekordni pad posledica mera zbog pandemije korona virusa, kao i kašnjenja u dobijanju podataka od država.

U periodu januar-april 2020. godine, ukupan broj ilegalnih prelazaka granica je ipak sličan onom iz istog perioda prethodne godine – 26.650.

U regionu Zapadnog Balkana, u aprilu je pad bio 94% u odnosu na mart. Kako je naveo Fronteks, otkrivreno je nešto manje od 100 ilegalnih prelazaka.

Međutim, ukupan broj ilegalnih prelazaka granice u regionu je u posmatrana četiri meseca porastao za 60% u odnosu na isto razdoblje 2019, na gotovo 6.000.

Najveći pad broja ilegalnih prelaza granice ka Evropi bio je u aprilu na migratornoj ruti sa istočnog Mediterana.

Prošlog meseca je tamo bilo 40 pokušaja ilegalnog prelaska granice, što je za 99% manje nego u martu, dodaje Fronteks i podseća da je u periodu od januara do aprila bilo više od 11.200 ilegalnih prelazaka granice, što je pad od 18% u odnosu na isti period 2019. Reč je uglavnom o Avganistancima.

U regionu centralnog Mediterana, u aprilu je registrovano oko 250 slučajeva ilegalnog prelaska granice, što je pad od 29% u odnosu na mart.

U posmatrana četiri meseca, u toj oblasti je bilo više od 4.100 ilegalnih prelazaka granice, što je tri puta više nego u istom periodu 2019. godine. Reč je uglavnom o migrantima iz Obale Slonovače, Bangladeša i Maroka.

Na zapadnom Mediteranu zabeležen je pad od 82% u odnosu na mart. Za četiri meseca 2020, bilo je više od 3.000 ilegalnih prelazaka granice, što je pad od 50% u odnosu na 2019. Reč je uglavnom o Alžircima i Marokancima, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…