Fronteks: Tokom maja povećao se broj migranata na rutama u Evropi

migranti

Varšava, 16. jun 2020. – Broj migranata koji su krenuli ka Evropi znatno se povećao u maju, posle rekordnog pada prethodnog meseca zbog pandemije korona virusa, saopštila je Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks.

Sve je više migranata koji idu preko Zapadnog Balkana i centralnog Mediterana, ali istočni Mediteran i dalje ostaje glavna ruta.

Ukupan broj ilegalnih prelazaka granica na glavnim migracionim rutama u Evropi dostigao je 4.300 u maju, navodi se u saopštenju Fronteksa.

U aprilu je registrovano 900 ilegalnih prelazaka, što je bilo za 85% manje nego u martu i najmanje od 2009. godine, od kada Fronteks prikuplja podatke.

U prvih pet meseci 2020. godine bilo je ukupno 31.600 ilegalnih prelazaka granica, što je 6% manje nego u istom periodu 2019, saopštio je Fronteks.

Glavna migraciona ruta je i dalje preko istočnog Mediterana, ali je porastao broj migranata koji idu preko centralnog Mediterana i Zapadnog Balkana u poređenju sa 2019.

Na istočnomediteranskoj ruti u maju je registrovano 1.250 ilegalnih prelazaka, uglavnom migranata iz Avganistana. Ali je u periodu od januara do maja taj broj bio za 28% manji u odnosu na prvih pet meseci 2019 – 12.700.

U istom periodu, broj migranata koji su išli preko centralnog Mediterana se u poređenju sa 2019. povećao tri puta na 5.500, a samo u maju ih je bilo oko 1.000, što je za 40% više nego u aprilu. To su bile uglavnom izbeglice iz Bangladeša, Obale Slonovače i Sudana.

Na zapadnobalkanskoj ruti u maju je registrovano više od 900 ilegalnih prelazaka, što je 10 puta više nego u aprilu.

Ukupan broj migranata na tom putu u prvih pet meseci 2020. povećao se za 50% u odnosu na isti periodu 2019 na više od 6.900.

Veliki pad broja ilegalnih prelazaka granice u aprilu najvećim delom je bio posledica mera zbog pandemije korona virusa.

Najmanje migranata tada je otkriveno na istočnomediteranskoj ruti, njih oko 40, što je za 99% manje nego u martu.

U regionu Zapadnog Balkana zabeležen je pad od 94%, dok je na ruti preko centralnog Mediterana u aprilu bilo 250 slučajeva ilegalnog prelaska granice, što je pad od 29% u odnosu na mart, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…