Fridom haus: Protiv štetnog uticaja kineske spoljne politike treba se boriti jačanjem demokratskih institucija

Kina

Vašington, 07. maj 2020. – Kina koristi slabe institucije i korumpirane sisteme da širi svoj antidemokratski uticaj u inostranstvu, pre svega kroz tehnologiju i sisteme video nadzora, a jedna od tih zemalja je i Srbija.

To navodi Fridom haus (FH) u svom novom godišnjem izveštaju „Države u tranziciji“.

FH navodi da u svojim izveštajima već dugo dokumentuje „agresivnu spoljnu politikuRusije čiji je cilj destabilizacija transatlantskog saveza i ponovno uspostavljanje onoga što ona smatra svojom „sferom uticaja“.

Poslednjih godina, međutim, predsednik Kine Si Đinping nije bio ništa manje aktivan u promociji ciljeva svoje spoljne politike.

Iako je međunarodni angažman Kine često manje direktno konfrontiran od ruskog, on ipak ima podmukli uticaj na razvoj i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu koji se protežu od centralne Evrope do centralne Azije“, ocenjuje se u izveštaju.

FH navodi da Komunistička partija Kine ima cilj da širi uticaj Pekinga u inostranstvu i da promoviše pozitivnu sliku Kine u svetu, a tu kampanju širenja uticaja karakteriše fleksibilnost.

Kina prilagođava svoj pristup svakoj pojedinačnoj zemlji, koristeći slabost institucija i tajno se usađujući u korumpirane političke i ekonomske strukture. Ukupan uticaj tih mera je dalja degradacija dobre vladavine, transparentnosti i vladavine prava, kao i stvaranje dodatnih načina da pljačkaške, lokalne političke elite ostanu na vlasti i nastave da potčinjavaju sistem u svoju korist“, piše u izveštaju.

Najkonkretniji primer antidemokratskog uticaja Kine, prema FH, jeste kroz tehnologiju i video nadzor.

Kineski gigant Huavej (Huawei) potpisao je ‘Sporazum o sigurnom gradu’ sa vladama u 10 od 29 država u tranziciji i u svakoj od njih evidentirano je loše upravljanje i registrovani su ozbiljni problemi sa korupcijom“, upozorava FH u izveštaju.

Srbija se navodi kao jedna od tih država koja je uvela sistem kompanije Hauvej za bezbednosni video nadzor prepoznavanja lica i registarskih tablica vozila.

U izveštaju se podseća i na zajednički rad policije Kine i Srbije i zaključuje da ova partnerstva „izazivaju zabrinutost jer bi sve veći uticaj Kine mogao da ojača autoritarno nastrojene lidere, doprinoseći represiji, smanjenju demokratskog upravljanja i aktivnog civilnog društva“.

Druga oblast širenja kineskog uticaja su mediji, u koje se kineske vlasti mešaju da bi oblikovali sadržaj u svoju korist.

Takođe, Kina nastoji da ostvari svoju uticaj kroz strategiju dužničke diplomatije, odnosno da finansijski i infrastrukturno slabijim državama obezbedi sredstva i na taj način stvara političku zavisnost.

FH navodi da je prednost Kine njena mogućnost da obezbedi zajmove bez mnogo obaveza u poređenju sa EU, koja ima stroža pravila za dobijanje i vraćanje finansijske podrške.

Rezultat toga je da države u tranziciji imaju sve veće spoljne dugove u rukama kineske vlade, a među njima su i Crna Gora i Severna Makedonija.

Sve ove strategije slabe demokratsku kontrolu i obezbeđuju autoritarnim liderima sredstva i podsticaj da produže svoje vreme na vlasti“, ocenjuje se u izveštaju „Države u tranziciji“.

Kina, kao i Rusija, koriste „domaću ranjivost“, navodi FH i ističe da se protiv njenog štetnog uticaja treba boriti jačanjem demokratskih institucija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…