1. Početna
  2. Društvo
  3. Freedom House: U 2015. najmanje sloboda u protekloj deceniji

Freedom House: U 2015. najmanje sloboda u protekloj deceniji

Prošlu godinu obeležio je veliki pad nivoa ljudskih prava i sloboda, najveći u protekloj deceniji, zaključak je godišnjeg izveštaja američke ogranizacije za zaštitu ljudskih prava Freedom House.

U 72 zemlje širom sveta u 2015 osnovne ljudske slobode su u drastičnom padu, dok su u samo 42 države zabeležen napredak. Od država Balkana, u slobodne zemlje ubrajaju se Hrvatska i Srbija dok su delimično slobodne Crna Gora, Bosna i Herecgegovina, Kosovo i Makedonija.

No trendovi na Balkanu zabrinjavaju, navodi u izveštaju Freedom House.

Glavni nalaz u izvještaju je da “strah od socijalnih nemira” vodi Rusiju, Kinu i druge autoritarne režime ka sve snažnijem gušenju disidenta.

U izveštaju navodi se da Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija “pate od rastuće nefunkcionalnosti njihovih vlada u 2015.”, koje sprečavaju demokratski napredak i tako osiguravaju da putevi ovih balkanskih zemlja koje se žele pridružiti EU ostanu tek “daleka perspektiva”.

U izveštaju se navodi da se BiH može suočiti sa još gorom paralizom vlasti ako dođe do planiranog referenduma u manjem entitetu, Republici Srpskoj o legitimitetu Suda i Tužilaštava BIH.

Jennifer Dunham, direktorka za istraživanje Freedom House  je ocenila da postoji zabrinutost zbog nefunkcionalnosti vlasti na Balkanu u 2015-toj.

Kao primere je navela da je vladajuća stranka u Makedoniji bila umešana u izbornu krađu i skandal sa prisluškivanjem, te u neprekidnim sukobima sa opozicijom, što je zahtevalo intervenciju EU. Potom je podvukla još uvek veoma krhki proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, prema sporazumu između Srbije i Kosova, frakcionisanje vlasti u BiH, uz pokušaje vođstva Republike Srpske da naprave korake ka većoj autonomiji i, na kraju, kontinuirani nastavak uznemiravanja nezavisnih medija od administracije crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…