Francuzi zabrinuti zbog uvođenja baze ličnih podataka

Pariz, 07. novembar 2016. (AFP/Euractiv) – Formiranje velike baze koja će sadržati lične podatke gotovo svih Francuza izazvalo je zabrinutost u Francuskoj pa i u samoj vladi.

Odluka o uvođenju baze je doneta nedavno tokom praznika bez konsultacija. Tu meru su kritikovali državna sekretarka u francuskoj vladi i nacionalno telo za digitalna pitanja upozorivši na opasnost od zloupotrebe podataka i hakerskih napada.

U baza podataka nazvanoj TES čuvaće se podaci vlasnika pasoša i lične karte, poput informacija o identitetu, boji očiju, prebivalištu, fotografija i digitalnih otisaka prstiju.

Uvođenje baze je bilo predviđeno zakonom usvojenim 2012. ali je Ustavni savet u načelu poništio zakon. U to vreme levica, koja je tada bila u opoziciji a sada je na vlasti, borila se protiv tog zakona.

Međutim, pre devet dana objavljena je odluka o primeni zakona o formiranju baze, a vlada koju čine socijalisti uverava javnost da su rezerve Ustavnog saveta "uzete u obzir". Vlada je uvođenje baze podataka obrazložila potrebom da se pojednostave administrativni postupci i učine bezbednijim.

Državna sekretarka za digitalna pitanja Aksel Lemer je kritikovala donošenje odluke o formiranju baze, rekavši 7. novembra da o tome nije bila obaveštena.

"Ova uredbu je ispod žita donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova, u nedelju kada su se slavili Svi sveti, misleći da će to proći neopaženo. To je ozbiljan problem u sistemu", rekla je ona za liberalni dnevnik Opinion.

"Ova vrsta baze je bila dobro rešenje pre 10 godina", rekla je ona i dodala da sada predstavlja bezbednosni problem, pošto sajber napadi predstavljaju ogroman problem.

Savetodavno telo, Nacionalni savet za digitalna pitanja (CNNum) zatražio je 7. novembra od vlade da suspenduje primenu ove mere.

Savet je upzorio da će se "u centralizovanoj bazi čuvati biometrički podaci gotovo 60 miliona Francuza" što bi moglo da dovede do zloupotreba.

Savet je naveo da bi baza mogla biti iskorišćena u druge svrhe koji nisu prihvatljive, poput "sistematske identifikacije stanovništva pomoću prepoznavanja lica ili poređenja fotografija u policijske ili administrativne svrhe".

Upozorava se o da postoji opasnost od hakerskih upada, tako da bi baza bila vrlo vredna meta za "protivnike koji nisu amateri".

Savet je kritikovao vlasti što su donele odluku o primeni bez konsultacija.

Prošle nedelje, mnogi Francuzi su digli glas zbog tog uvođenja centralne baze podataka.

Senator iz redova socijalista Gaetan Gors rekao je da postoji bojazan da bi neka buduća vlada mogla da promeni svrhu korišćenja baze i kritikovao vladu što je rešila da stvori takvo "čudovište".

Počasni predsednik Lige za ljudska prava Mišel Tibijana rekao je da što je veća baza, to su veće mogućnosti za pretragu u različite svrhe i veća opasnost od hakerskih upada u bazu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…