Francuska vlada predstavila nacrt zakona o asistiranoj smrti

pacijent
Foto: pixabay.com

Pariz – Francuska vlada je predstavila nacrt zakona o asistiranoj smrti koji će omogućiti terminalnim pacijentima koji pate od dugotrajnih bolesti da odluče da okončaju život.

Predlog zakona je kasnio, posebno zbog rada Konvencije građana o kraju života, koju je činilo 150 građana koji su nasumično izabrani, preneo je Euraktiv.

Početkom marta, predsednik Francuske Emanuel Makron je objavio da je u pripremi zakon u „francuskom stilu„, sa strogim uslovima koji moraju da budu ispunjeni.

On je, takođe, rekao da ne želi da koristi termine asistirano samoubistvo ili eutanazija.

Između ostalog, on (nacrt zakona) predviđa uvođenje ‘pomoći pri umiranju’ pod određenim uslovima za pacijente na kraju života koji su pogođeni ‘fizičkom ili psihičkom patnjom’ kao rezultat njihove bolesti„, rekla je ministarka rada i zdravstva Katrin Votren, iznoseći detalje budućeg zakona.

Pacijent mora da ima najmanje 18 godina, da ima francusko državljanstvo ili da legalno boravi u Francuskoj, a prognoza mora biti terminalna u kratkom ili srednjem roku.

Votren je istakla dva uslova koja su opisana kao „stubovi“ – prvi je da pacijent mora biti u potpunosti razborit, što isključuje pacijente koji pate od Alchajmerove bolesti, za razliku od Belgije.

Drugi stub je da lekar koji ne poznaje pacijenta mora da ga proglasi „podobnim„.

U tom slučaju, pacijenti mogu sami da ubrizgaju smrtonosnu dozu.

Ako nisu u mogućnosti da to učine, kao što bi bio slučaj sa osobama koje boluju od Šarkoove bolesti, mogu da imenuju treću stranu da sprovede proceduru.

Francuski poslanici će raspravljati o nacrtu zakona u maju.

Druge zemlje u EU, kao što su Holandija ili Švajcarska, donele su zakone o eutanaziji, ali će francuski model biti drugačiji, saopštila je predsednička kancelarija Euraktivu u martu nakon Makronove izjave.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…