Francuska: Prva država u svetu koja će izdavati zelene obveznice

07. septembar 2016. – Francuska će biti prva država u svetu koja će 2017. emitovati "zelene obveznice" u sklopu nastojanja da finansira ekološke investicije.

Govori se o dužničkim papirima vrednim nekoliko milijardi evra, prenosi Euractiv. Taj instrumet za finansiranje projekata zaštite životne sredine ranije je bio rezervisan za sektor biznisa i odabrane institucije a sada će ga prvi put koristiti jedna država. Globalno tržište "zelenih obveznica" brzo raste ali ga bije glas da je nedovoljno transparentno.
 
Ako to tržišni uslovi dozvole, francuska država iduće godine izdaće svoje prve "zelene obveznice", piše francuski list Tribin (La Tribune), partner portala EurActiv.com.

Francuska je "potvrdila svoju poziciju pokretačke snage koja stoji iza Pariskog sporazuma iz decembra 2016. time što će biti prva zemlja u svetu koja emituje 'zelene obveznice", istakli su u zajedničkom saopštenju ministarka ekologije Segolen Roajal (Ségolène Royal) i ministar finansija Mišel Sapen (Michel Sapin).
 
"Povratak francuske države na tržište obveznica ubrzaće njegov razvoj i načiniti od Pariza jedan od vodećih finansijskih centara za podršku energetskoj tranzciji", dodao je Sapen.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…