Forum za etničke odnose: Porast diskriminacije prema Romima

Forum za etničke odnose upozorio je danas na porast diskriminatorskog odnosa javnosti, kao i medija, prema Romima koji su socijalno najugroženija etnička zajednica u Srbji.

Primer takvog odnosa su, kako navode u saopštenju, i ponašanje direktora škola koji su probili rokove ili u poslednji čas upoznali roditelje dece romske nacionalnosti o mogućnostima izučavanja predmeta romski jezik i kultura, ali i novinski napisi povodom afirmativnih mera za upis romske dece u srednje škole. 

Forum za etničke odnose ističe u saopštenju da su Romi socijalno, ekonomski i politički najugroženija etnička zajednica u Srbiji.

Uz to je izražen i visok stepen socijalne i etničke distance srpske većine, ali i pripadnika nacionalnih manjina prema Romima.

Ključne oblasti u kojima se to manifestuje su obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, zatim učešće u kulturnom životu, informisanju i političkim aktivnostima.

Gurnuti na marginu društva, pripadnici romske zajednice uglavnom ne poseduju u dovoljnoj meri nijedan od četiri poznata oblika kapitala: ekonomski, socijalni, kulturni ili simbolički, te redovno ne vide ili nemaju izlaz iz začaranog kruga siromaštva.

Početna šansa romske populacije da se obrazuju je višestruko manja od šanse većine dece u Srbiji.

Zato je veoma važno da se vodi dosledna integrativna manjinska politika koja nalaže i takozvanu pozitivnu diskriminaciju ili mere afirmativne akcije prema posebno diskriminisanima- što Romi jesu kad je u pitanju obrazovanje.

Od interesa je ne samo za romsku zajednicu već i za čitavo društvo da romska deca  budu uključena, u što većem broju, u obrazovni sistem kao i da se obezbedi kontinuitet u njihovom obrazovanju.

Posebno zabrinjava to što se ovakav odnos uklapa u trend snižavanja dostignutih prava nacionalnih manjina, o čemu svedoči i mišljenje Ustavnog suda o Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina ili o otežavajućim uslovima za prijavljivanje izbornih lista nacionalnih manjina. 

Zabrinjava i odsustvo osmišljenog delovanja vlasti, domaćih i stranih donatora, kao i organizacija civilnog društva, te i romskih ili onih koji se 'bave' romskim pravima da se javnosti, a posebno srpskoj većini objasni značaj afirmativne akcije.

I to ne samo za Rome već i za održiv razvoj, stabilnost, vladavinu prava i demokratizaciju Srbije, kao i za njenu 'evropsku budućnost', navodi se u saopštenju.

Forum za etničke odnose poziva, kako je navedeno, sve one kojih se to tiče da se u budućnosti posvete stvaranju okolnosti u kojima se primenjuju na papiru  garantovana prava Roma (ustav, zakon, konvencije i slično) kao i drugih nacionalnih zajednica i njihovih pripadnika.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…