Formira se evidencija postupaka za zaštitu od diskriminacije

diskriminacija

Beograd, 23. april 2021. – Posle usvajanja izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije, u Srbiji će biti uspostavljena jedinstvena evidencija o svim postupcima za zaštitu od diskriminacije kroz centralni registar koji će voditi Poverenik.

Dogovor o tome su postigle ministarka pravde Maja Popović i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na sastanku na kojem su razgovarale o unapređenju ljudskih prava, mehanizmu zaštite od diskriminacije i vladavini prava, kao i o drugim značajnim aktivnostima u cilju efikasnog sprovođenja Akcionog plana za Poglavlje 23 u pregovorima o pridruživanju EU.

Postupak i rokove u kojima će sudovi pseudonimizovane odluke i dostavljati Povereniku u cilju vođenja ove evidencije, utvrdiće Ministarstvo pravde, koje očekuje da će ovaj način sistem praćenja stanja u oblasti zaštite ravnopravnosti biti značajno unapređen i u potpunosti zaokružen.

Tokom sastanka, Poverenica je ukazala na potrebu da se kroz saradnju dva organa unapredi zaštita i osigura puno i jednako uživanje svih ljudskih prava osobama sa invaliditetom, a naročito onim koje su lišene poslovne sposobnosti, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Popovićeva i Jankovićeva su se saglasile da ukidanje instituta potpunog lišenja poslovne sposobnosti i prelazak sa medicinskog na socijalni pristup invalidnosti, podrazumeva uklanjanje prepreka za veće učešće građana sa invaliditetom u društvu.

Ministarka Popović je najavila da se razmatra povećanje broja sudskih tumača za znakovni jezik za građane sa senzornim invaliditetom, u cilju njihovog boljeg i lakšeg pristupa pravdi.
Popovićeva i Jankovićeva su se dogovorile i o nastavku saradnje u cilju unapređenja ravnopravnosti svih građana i građanki.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…