Forbs ocenio bečku aplikaciju WienBot kao uzor

Foto: (c) PID_Votava

Beč – Magazin Forbs je nedavno naveo bečku aplikaciju WienBot kao pozitivan primer izuzetno moderne tehnologije za pametne gradove.

Urednici magazina smatraju WienBot globalnim uzorom za to kako gradske uprave mogu da iskoriste veštačku inteligenciju zajedno sa 5G mrežom u interesu svojih građana.

WienBot je digitalni jezički asistent koji je razvijen 2017. godine. Njegov zadatak je da korsnicima na jednostavan i brz način pruži tačne, relevantne informacije o gradu.

U međuvremenu digitalni asistent raspolaže za 1.000 različitih odgovora koji se u kontinuitetu aktualizuju i proširuju.

Tako na primer uvek ima trenutno aktuelne informacije o merama za suzbijanje koronavirusa. Takođe poznaje više od 20.000 ključnih reči i sinonima, razume 170 miliona pitanja i koristi 22.000 emotikona.

Posetioci u Beču mogu da ga koriste za pronalaženje parking mesta, toaleta i putanja. Digitalnog asistenta često pitaju o cenama ulaznica, radnom vremenu ustanova ili događajima.

Prošle godine je davao pet odgovora u minuti što znači oko 2,3 miliona odgovora tokom cele godine. WienBot govori i engleski jezik.

Beč se tako pridružuje listi gradova poput Singapura, Fukuoke i San Dijega čije se tehnologije takođe pominju u renomiranom časopisu, saopšteno je iz Predstavništva Grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…