FoNet onemogućen da neposredno izveštava o aktivnostima gradonačelnika Beograda

Zoran Radojičić

Beograd, 11. januar 2020.  – Redakcija Novinske agencije FoNet protestuje što nije obaveštena, ni pozvana da izvesti o tome da je gradonačelnik Beograda Zoran Radojčić bio u kontroli radova u Ulici 27.marta.

FoNet navodi da ova agencija ni u petak nije bila obaveštena, ni pozvana da izvesti o izjavi gradonačelnika Beograda posle sastanka sa izvođačima radova na rekonstrukciji ove beogradske ulice.

U toku obilaska radova Radojčić je dao izjavu samo Tanjugu, dok je u petak izjava gradonačelnika bila i za još nekoliko odabranih medija.

Redakcija pita ko je i na osnovu kojih kriterijuma procenio da je FoNet nepodoban da izveštava o ovim aktivnostima gradonačelnika?

Medijima i građanima koji koriste i prate vesti FoNeta na ovaj način uskraćeno je pravo da budu informisani kroz agencijske servise, a novinarima Agencije da gradonačelnika pitaju razlozima velikog kašnjenja radova.

Umesto mogućnosti neposrednog izveštavanja sa ovih događaja, FoNetu su dostavljena zvanična saopštenja.

Redakcija podseća da Zakon o javnom informisanju i medijima u članu 4. zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja.

Zakon, takođe, propisuje da se ne sme ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija.

Sloboda javnog informisanja, napominje se u Zakonu, ne sme se povređivati zloupotrebom službenog položaja i javnih ovlašćenja.

FoNet će iskoristiti sva pravna i medijska sredstva da se suprotstavi diskriminaciji, ukoliko se ovakvi slučajevi budu ponovili, i obavestiti o tome domaća i međunarodna novinarska udruženja i asocijacije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…