Fondovi za odbranu EU suviše mali za velike ambicije

EU odbrana

Luksemburg, 13. septembar 2019. – Cilj EU da poveća potrošnju za odbranu na 22,5 milijardi evra u narednih deset godina nije dovoljan da zadovolji ambicije u tom sektoru.

To je ocenio Evropski revizorski sud (ECA) u novom godišnjem izveštaju o odbrambenoj saradnji i politici bloka.

Ako EU pokušava da se odbrani bez pomoći svog velikog NATO saveznika SAD, „procenjuje se da će joj biti  potrebna ulaganja od nekoliko stotina milijardi evra da premosti sadašnji jaz u mogućnostima (u odnosu na ambicije)„, ističe se u izveštaju.

Znatna i nekoordinisana smanjenje budžeta za odbranu članica, uz nedovoljno investiranje, uticala su na njihovu vojnu sposobnost„, ističe se u izveštaju.

Bivši estonski premijer Juhan Parts, član Revizorskog suda koji je razmatrao EU potrošnju za odbranu, ocenio je da je neusklađenost između ambicija i resursa „ogromna„.

On je za AFP rekao da je „sveobuhvatno vojno planiranje (od strane EU) dupliranje NATO“ dodajući da je to pitanje za političare a ne za revizore.

Ipak, kako je rekao, činjenica da EU napušta članica NATO Velika Britanija, koja pokriva oko četvrtinu ukupne potrošnje na odbranu EU i trenutno je uz Francusku glavna vojna sila Unije, ukazuje na još jedan problem za one koji žele da premoste jaz između potrošnje i strateških ciljeva.

Ako veoma velika članica sa ogromnim vojnim budžetom i snagama napušta EU, taj jaz će biti još veći“, rekao je Parts.

Ukoliko sada govorimo ‘strateškoj autonomiji’ i zatim o neusklađenosti (sa resursima), ako najveći (vojni) potrošač odlazi, strateška autonomija postaje još nerealnija„, istakao je Parts.

Evropa, posebno Francuska, sve više se zalaže za stvaranje zajedničke odbrambene sposobnosti sa „strateškom autonomijom“ koja će pratiti njenu ekonomsku težinu na svetskoj sceni.

Zato u budžetskom ciklusu 2021-2027. EU namerava da poveća potrošnju za odbranu za 700% sa 2,8 milijardi evra u sadašnjem višegodišnjem budžetu.

Revizori su međutim upozorili da će biti mnogo preklapanja sa NATO. Od 28 čanica EU samo pet nije u NATO.

U izveštaju se navodi da članice EU nemaju zajedničku percepciju pretnji ili viziju kako tačno treba da izgleda odbrana, čak ni pravila angažovanja.

Neke članice „imaju tendenciju da se fokusiraju na teritorijalnu odbranu od vojnih pretnji koje predstavlja Rusija dok su druge mnogo više orijentisane na bezbednosne izazove iz Severne Afrike ili sa Bliskog istoka„.

Rezultat je da je EU pristup odbrani bio „nejasan„.

EU namerava da se sa novom Evropskom komisijom i nedavno osnovanim Generalnim direktoratom za odbrambenu industriju i svemir „pozabavi“ iscepkanom odbrambenom industrijom i stavi pod kormilo Komisije sadašnje odbrambene inicijative, poput Stalne strukturisane saradnje (PESCO), Evropski fond za odbranu (EDF) koji će tek biti kreiran, kao i moguća zajednička sedišta EU za vojne operacije.

Jedno od oruđa, EDF, koji će finansijski podržavati evropske istraživačke i razvojne projekte širom bloka, treba da počne da radi nakon što budu završeni pregovori o budžetu EU krajem 2019. ili početkom 2020, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…