Fondacija Slavko Ćuruvija REM-u podnela prijavu protiv TV Pink

Fondacija Slavko Ćuruvija

Beograd, 22. novembar 2019. – Fondacija Slavko Ćuruvija uputila je prijavu Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zbog „dugotrajne i opasne kampanje TV Pink protiv TV N1 i njenih novinara“, saopšteno je iz Fondacije.

TV Pink, u saradnji sa provladinim tabloidima ali i visokim državnim funkcionerima, svakodnevnim ponavljanjem besprizornih i neutemeljenih optužbi na račun TV N1, predvodi kampanju zastrašivanja zaposlenih na TV N1. Pozivamo REM da zaustavi zloupotrebu nacionalne frekvencije za svakodnevno medijsko linčovanje i targetiranje neistomišljenika i nezavisnih novinara. Sličnu orkestriranu kampanju vodio je državni aparat uz podršku provladinih medija i 1999. godine protiv Slavka Ćuruvije. Epilog znamo“, saopštila je Fondacija Slavko Ćuruvija.

Fondacija je pozvala i sve ostale nadležne organe Republike Srbije da reaguju u okviru svojih nadležnosti i osiguraju bezbednost novinara, zaštite javni interes u informisanju i obezbede punu primenu zakona.

U Prijavi protiv TV Pink se navodi da se prijava podnosi „zbog nepoštovanja odredbi Zakona o elektronskim medijima i Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga“, odnosno zbog „govora mržnje, jednostranih napada, dugotrajne kampanje sa ciljem pristrasnog izveštavanja o određenim novinarima i medijima“.

U Prijavi REM-u se navodi i da je „u vremenskom periodu od 16. do 21. novembra 2019. godine, u okviru svog programskog sadržaja Televizija Pink emitovala niz emisija u kojima su u razgovorima voditelja sa učesnicima u programu i prikazane priloge kontinuirano iznošene informacije, podaci i zaključci kojima je na najgrublji način, pristrasno, jednostrano i nepotpuno informisana javnost o novinarima Jugoslavu Ćosiću i Miodragu Sovilju, kao i TV N1“.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…