Fondacija Slavko Ćuruvija razočarana što slučaj novinara Jovanovića nije dobio sudski epilog

Kuća Milana Jovanovića

Beograd, 12. decembar 2020. – Fondacija Slavko Ćuruvija je, povodom dvogodišnjice paljenja kuće novinara portala Žig info iz Vrčina Milana Jovanovića, izrazila razočaranje činjenicom da taj slučaj još nije dobio sudski epilog.

U saopštenju Fondacija je ukazala da je brzo i efikasno suđenje osumnjičenima za teška krivična dela na štetu novinara od suštinske važnosti za slobodu medija i vladavinu prava u Srbij, tim pre što se kao nalogodavcu paljenja kuće Milana Jovanovića sudi tadašnjem predsedniku opštine Grocka i funkcioneru vladajuće stranke.

Prema Fondaciji, odlaganje pravde za Jovanovića i njegovu suprugu predstavlja propuštenu šansu da Srbija pošalje jasnu poruku da za nasilje nad novinarima i medijima postoji nulta tolerancija u društvu.

Umesto toga, ovo je samo još jedan u nizu slučajeva koji potvrđuje osećaj nekažnjivosti za napade na novinare, čije posledice danas možemo da vidimo u sveopštoj hajci na nezavisne novinare i medije koja se iz tabloida preselila i u samu Skupštinu Srbije“, navela je Fondacija.

Fondacija smatra da prolongirano suđenje iznova viktimizuje žrtve nasilja, kao što je slučaj i sa suđenjem osumnjičenima za ubistvo Slavka Ćuruvije, 21 godinu nakon samog ubistva.

Fondacija je izrazila nadu da će Milan Jovanović i njegova supruga Jela Deljanin u najskorijem mogućem roku dočekati pravdu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…