Fondacija “Slavko Ćuruvija“ odgovorila na tvrdnje advokatice Dobričanin

Fondacija Slavko Ćuruvija

Fondacija "Slavko Ćuruvija" saopštila je da je šokirana izjavom Zore Dobričanin Nikodinović, advokatice optuženih u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije, da Fondaciju finansira i Fond braće Rokfeler "protiv čega ona ne može da se bori".

U saopštenju Fondacije navodi se da je Zora Dobričanin Nikodinović na jučerašnjem sudjenju sa ubistvo Slavka Ćuruvije otvoreno sugerisala da su Fondacija i "Cenzolovka", medij koji je Fondacija osnovala, instrumentalizovani u procesu izveštavanja o sudjenju i da pritom štite "interes neke tajne, mračne sile 'spolja', a ne interes javnosti u Srbiji".

"Uveravamo advokaticu Dobričanin Nikodinović da protiv njenih klijenata ne stoje ni Cenzolovka, ni Slavko Ćuruvija fondacija, ni Rokfeleri, ni iluminati već optužnica, svedoci i dokazni materijal u postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije", navodi se u saopštenju Fondacije "Slavko Ćuruvija".

Kako se dodaje, na juče održanom ročištu Zora Dobričanin Nikodinović je "otvoreno sugerisala da su Fondacija i Cenzolovka, medij koji je Fondacija osnovala, instrumentalizovane u procesu izveštavanja o sudjenju štiteći interes neke tajne, mračne sile spolja, a ne interes javnosti u Srbiji" i da protiv toga "ona ne može da se bori”. 

Fondacija podseća i da je argument "stranih plaćenika obilato korišćen za satanizaciju kritičara režima Slobodana Miloševića upravo u vreme neposredno pre ubistva Slavka Ćuruvije i da je u dominantnoj meri i doprineo stvaranju atmosfere u kojoj je ubistvo izvršeno".

"U skladu s tim, koliko god poštovali njeno pravo da brani svoje klijente, pozivamo je da to čini u skladu sa načelima elementarne ljudske pristojnosti", navodi se u saopštenju i doda je da će "Cenzolovka" i Fondacija nastaviti da prate sudjenje i da informišu javnost o njemu, u skladu sa najvišim standardima novinarske profesije.

Za ubistvo Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine optuženi su bivši načelnik Resora DB-a Radomir Marković, bivši načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i bivši pripadnici te službe Ratko Romić i Miroslav Kurak, koji je u bekstvu.

Zora Dobričanin Nikodinović brani Ratka Romića i Milana Radonjića.

Izvor: Fondacija "Slavko Ćuruvija"

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…