Fond za mlade talente: Raspisan konkurs za studentsku stipendiju „Dositeja“

Foto: fondzamladetalente.gov.rs

Beograd – Fond za mlade talente Republike Srbije raspisao je Konkurs za stipendiju „Dositeja“, koju će dobiti do 1.131 student završne godine osnovnih i integrisanih akademskih studija i do 500 studenata završne godine master akademskih studija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, konkurs će biti otvoren do 15. decembra, a prijave se podnose elektronskim putem na portalu eUprava.

Stipendije će biti dodeljivane prema naučno-obrazovnom, odnosno umetničko-obrazovnom polju, a radi pravednijeg rangiranja.

Broj stipendija biće definisan na osnovu upisanih budžetskih studenata na pretposlednju godinu studija, odnosno, treću godinu osnovnih studija i petu godinu integrisanih studija, kao i na prvu godinu master studija.

U okviru sveobuhvatne reforme Fonda, koja se sprovodi uz podršku Vestminsterske fondacije za demokratiju, pored digitalizacije i poboljšanih uslova konkursa, uveden je i program u karijernog razvoja – ”Talenti u javnom sektoru”.

Stipendisti „Dositeje„, u okviru ovog programa, imaju obavezu obavljanja plaćene stručne prakse u javnom sektoru, od najmanje tri meseca, uz podršku karijernog savetnika Fonda i u skladu sa stručnim obrazovanjem kandidata.

Do sada je u okviru programa praksu započelo više od 260 stipendista Fonda za mlade talente, koji su ostvarili pravo na stipendiju za školsku 2022/23. godinu.

Fond za mlade talente nalazi se u sastavu Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i punih 15 godina bavi se razvojem mladih talenata.

Kroz Fond, do sada, dodeljeno je više od 40.000 stipendija i nagrada izuzetnim studentima i učenicima.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…