Fond za humanitarno pravo najavio žalbu Ustavnom sudu

Ustavni sud Republike Srbije

Beograd, 18. oktobar 2016. – Fond za humanitarno pravo (FHP) najavio je da će uložiti žalbu Ustavnom sudu Srbije na odluku Apelacionog suda kojom je potvrdjena presuda da je FHP obavezan da načelniku Generalštaba Vojske Srbije Ljubiši Dikoviću isplati 550.000 dinara odštete zbog povrede časti i ugleda.

U saopštenju Fond je naveo da je Apelacioni sud u Beogradu potvrdio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom je Dikoviću "dosuđeno 550.000 dinara za naknadu štete zbog pretrpljenih duševnih bolova usled povrede časti i ugleda".

Sud je utvrdio da su duševne bolove Dikoviću naneli FHP objavljivanjem neistinitih činjeničnih optužbi u Dosijeu "Ljubiša Diković" i osnivačica FHP-a Nataša Kandić iznošenjem u javnost netačnih činjeničnih optužbi i vrednosnih sudova koji imaju uvredljivu konotaciju i povređuju ljudsko dostojanstvo.

Fond je naveo da odluka suda drastično odstupa od prakse Evropskog suda za ljudska prava, dodatno ograničava prostor za raspravu o pitanjima od javnog interesa, kao i da štiti državne funkcionere od svake kritike i od javnog ispitivanja moguće krivične odgovornosti za počinjene ratne zločine i da će uložiti žalbu Ustavnom sudu.

U januaru 2012. godine Fond je objavio Dosije "Ljubiša Diković" da bi, kako se navodi, javnosti skrenuo pažnju na dokaze u vezi sa zločinima počinjenim u zoni odgovornosti brigade kojom je komandovao Ljubiša Diković tokom rata na Kosovu u opštinama Srbica i Glogovac, kao i tokom njegovog angažovanja tokom rata u BiH.

Fond je, kako se dodaje, hteo da ukaže da je Diković zbog toga nedostojan funkcije načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

General Diković je podneo privatnu krivičnu tužbu za klevetu protiv Nataše Kandić u aprilu 2012. godine. Posle izmena Krivičnog zakona kleveta je dekriminalizovana i ta tužba je odbijena.

Diković je zatim u februaru 2013. godine podneo tužbu za naknadu nematerijalne štete zbog povrede ugleda i časti, sa zahtevom da mu FHP i Nataša Kandić solidarno isplate milion dinara.

Prvi osnovni sud 3. marta ove godine presudio je da je FHP obavezan da generalu Dikoviću isplati 550.000 dinara, a Apelacioni sud je tu presudu potvrdio 18. avgusta. Fondu je presuda Apelacionog suda dostavljena 14. oktobra, piše u saopštenju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…