Fon der Lajen, u prvom govoru o stanju EU, najavila plan za obnovu Zapadnog Balkana

Urusla fon der Lajen

Brisel, 16. septembar 2020. – Predsednik Evropske komisije svake godine u septembru sa evropskim poslanicim diskutuje o onome što je Komisija postigla tokom prethodne godine, šta namerava da uradi i o viziji budućnosti.

Ovo je bio prvi govor o stanju EU predsednice Ursule fon der Lajen.

Ove godine, to je bila i prilika da se razmotri šta je urađeno u borbi protiv pandemije i oživljavanju ekonomije i šta još treba uraditi na tom planu. Fon der Lajen je svoj govor održala u trenutku kada se pregovara o novom dugoročnom budžetu koji će oblikovati EU u narednim godinama.

Predsednica Evropske komisije Urusla fon der Lajen rekla je u svom prvom govoru o stanju EU da je budućnost celog Zapadnog Balkana u Uniji. Obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta, Fon der Lajen je rekla da EU mora asertivnije da reaguje na dogadjaje u svetu i da produbi odnose sa svojim prijateljima i saveznicima.

Fon der Lajen je rekla i da će Komisija uskoro predstaviti plan za obnovu Zapadnog Balkana.

Reč je o ekonomskom i investicionom paketu za region vrednom više milijardi evra koji je najavljen pred samit EU-Zapadni Balkan održan početkom maja u Zagrebu.

Predsednica EK je rekla i da je odluka o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom bila istorijska.

Fon der Lajen je govorila i o zelenom rastu za Evropu, smanjenju emisija ugljenik-dioskida, borbi protiv pandemije, potrebi reforme SZO i STO, solidarnosti, ulozi EU kao geopolitičkog igrača.

Predsednica EK je istakla da je nesumnjivo potrebno da Evropa zauzme jasan stav o globalnim pitanjima i preduzme brze akcije.

Komentarišući stav nekih članica da je Evropa prespora, Ursula fon der Lajen je rekla: „Budite hrabri i pređite na glasanje kvalifikovanom većinom, barem o pitanju ljudskih prava i sankcija za njihovo kršenje„.

Fon der Lajen je najavila da će Evropska komisija ovog meseca objaviti prvi izveštaj o vladavini prava u članicama.

Taj izveštaj će poslužiti kao osnova da se obezbedi da nema „nazadovanja“ i da će novac iz budžeta EU biti zaštićen od korupcije.

Govoreći o pandemiji korona virusa, predsednica EK je istakla da pandemija još nije gotova i da ona mora da bude rešavana odgovorno,  jedinstveno i sa izuzetnom pažnjom.

Fon der Lajen je podsetila i da je EU, zajedno sa civilnim društvom, G20 i Svetskom zdravstvenom organizacijom uspela da sakupi 16 milijardi evra za finansiranje istraživanja vakcine, testova i lečenja, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…