Fon der Lajen: Reformu EU moguće je sprovesti paralelno s procesom proširenja

Ursula fon der Lajen

Brisel, 05. decembar 2019. – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da Unija zemljama Zapadnog Balkana treba jasno da poruči da ih želi na svojoj strani i dodala da veruje da je reformu EU moguće sprovesti paralelno s procesom proširenja.

Govoreći o posledicama blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Fon der Lajen je podsetila da je već više puta naglasila da takvu odluku smatra strateškom greškom.

Strateški gledano mislim da je apsolutno važno da Zapdanom Balkanu signaliziramo, što je moguće jasnije, da ih želimo na našoj strani i da smo veoma zainteresovani da se oni približe EU„, rekla je Fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije rekla je da su Severna Makedonija i Albanija ispunile sve zahteve EU i da je zato bitno da se „i EU drži ideje otvaranja pristupnih pregovora„.

Ona je dodala da je francuski zahtev za reviziju pristupne procedure „takođe legitiman“ i da zato treba saslušati sve predloge.

To je u redu, jer uvek iznova moramo proveravati svoje procedure, da li su još dovoljno odgovarajuće, moderne i u skladu sa trenutnim zahtevima„, rekla je.

Ona je međutim izrazila uverenje da promene procedure mogu da teku paralelno s pristupnim pregovorima i založila se da se Severnoj Makedoniji i Albaniji što pre pruži prilika da počnu pristupne pregovore sa EU.

EK je posle prvog kolegijuma komesara saopštila da je Komisija Ursule fon der Lajen objavila metode rada  za narednih pet godina u kojima su na prvo mesto stavljeni kolegijalnost, transparentnost i efikasnost.

Metode rada EK na programu Fon der Lajen Agenda za Evropu sadrže i neke novine, posebno kada je reč o ulozi izvršnih potpredsednika, Visokog predstavnika i potpredesednika.

Takođe se osniva novo telo za koordinaciju spoljnih odnosa – Grupa za spoljnu koordinaciju (EXCO). Novo telo će, pored ostalog, na nedeljnom nivou razmatrati tekuća međunarodna pitanja i koordinisati pozicije koje će biti zauzete u međunarodnim forumima. EXCO će mati centralnu ulogu u usklađivanju unutrašnje i spoljne dimenzije rada Komisije.

Navedeno je i da će nova Komisija nastojati da bude digitalno transformisana administracija okrenuta prema korisnicima i podacima, kao i da će pojačati napore da unapredi ekološki uticaj svojih aktivnosti u oblastima energije, potrošnje vode i papira, upravljanja otpadom i emisije CO2,prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…