Fon der Lajen: Članstvo za Zapadni Balkan prioritet nove Evropske komisije

Ursula fon der Lajen

Brisel, 27. novembar 2019. – Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je u Evropskom parlamentu da vrata Evropske unije ostaju otvorena za članstvo zemalja Zapadnog Balkana.

Poslanici Evropskog parlamenta izglasali su novu Evropsku komisiju na čelu sa Ursulom fon der Lajen.

Predsednica Evropske komisije je naglasila da će glavni zadaci nove Komisije biti otklanjanje „životne pretnje“ klimatskih promena uz podsticanje ekonomskog rasta EU.

Moramo pokazati našim prijateljina na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, delimo istu istoriju, delimo istu kulturu i delićemo istu sudbinu. Naša vrata ostaju otvorena„, rekla je Fon der Lajedn u obraćanju evroposlanicima pre nego što su poslanici Evropskog parlamenta glasanjem potvrdili novu Evropsku komisiju s njom na čelu.

Fon der Lajen je rekla da EU deli istu sudbinu i sa tanslatlantskim partnerima, kao i da mora da pokaže partnerima u UN da mogu na nju da se oslone.

Bićemo jedan tim koji radi u zajedničkom evropskom interesu. Bićemo jedan tim koji radi sa EP i sa državama članicama kako bi se suočio sa izazovima koji su pred našom generacijom. Spremni smo, ali što je najvažnije,  Evropa je spremna i moja je poruka jednostavna – latimo se posla„, rekla je.

Više desetina poslanika svih političkih grupa u EP su dali mišljenja o programu koji je Ursula fon der Lajen iznela za buduće delovanje izvršnog tela EU, a nekoliko njih je pružilo podršku njenom stavu da vrata EU ostaju otvorena za Zapadni Balkan i da EU „mora pokazati našim prijateljima na Zapadnom Balkanu da delimo isti kontinent, istoriju i kulturu i da ćemo deliti istu sudbinu„.

Neki mediji u EU su preneli da nova predsednica EK namerava da izdejstvuje ulaganje od 3.000 milijardi evra do 2030. za zaštitu prirodne sredine i otklanjanje posledica klimatskih promena.

Ni trenutka više ne smemo gubiti za bitku protiv klimatskih promena„, podvukla je Ursula fon der Lajen, dodajući da će ubuduće svi trgovinski sporazumi EU sa partnerima u svetu obavezno imati i klauzulu o zaštiti prirodne sredine.

Više poslanika je podržalo i ciljeve nove EK kad je reč o sistemskim ekonomskim reformama, imigraciji i naročito poštovanju demokratskih normi i vladavine prava u EU.

U obraćanju evroposlanicima Fon der Lajen je rekla i da će se njena ambiciozna agenda fokusirati na „egzistencijalno pitanje“ borbe protiv klimatskih promena

Ona je istakla da će njen tim komesara raditi na Evropskom zelenom sporazumu kako bi EU mogla da nastavi da bude globalni lider po pitanju promena klime.

Najavila je da će za 100 dana izaći sa sveobuhvatnim planom jer se „klimatske promene tiču svih nas

Stupanje Fon der Lajen na dužnost je odloženo za mesec dana nakon što je Evropski parlament odložio glasanje o njenom timu jer je bio nezadovoljan nekim od kandidata za komesare.

I, nakon godina u kojima je EU bila u defanzivi i morala da se bavi „gorućim“ pitanjima, poput finansijske krize i izlaska Velike Britnije iz bloka, Fon der Lajen se nada da će moći da se fokusira na mnogo pozitivnije politike.

Naša najveća dostignuća ostvarena su kada smo odvažni„, istakla je nova predsednica EK.

Prva predsednica EK govorila i o rodnom balansu i njen tim je gotovo rodno izabalnsiran. Ona je rekla da će „svaki komesar imati rodno izbalansiran kabinet„.

To će promeniti izgled Komisije„, rekla je ona. Pored predsednice, nova EK ima 11 žena i 15 mukaraca.

Istog dana kada Fon der Lajen stupi na dužnost i zameni Žan-Kloda Junkera i Šarl Mišel će preuzeti predsedavanje Evropskom savetu od Donalda Tuska, preneo je Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…