Fon der Lajen: Cilj samita Berlinskog procesa je produbljivanje ekonomske integracije Zapadnog Balkana

Berlinski proces

Berlin – Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Berlinu da su sve države Zapadnog Balkana deo slobodne i demokratske Evrope.

Šolc je naglasio i da je zajednički posao Evropske unije i regiona da evropsku budućnost koja im je obećana pretvore u stvarnost.

Šolc je na otvaranju samita u okviru Berlinskog procesa rekao da je taj sastanak prilika da se razgovara o mnogim izazovima sa kojima se Zapadni Balkan suočava.

On je izrazio uverenje da Berlinski proces može ne samo da oslobodi potencijale regiona, već i da ubrza njegov put ka Evropskoj uniji.

Prema rečima nemačkog kancelara, u trenutku brutalnog rata Rusije protiv Ukrajine, vreme je da se prevaziđu unutrašnji konflikti na Zapadnom Balkanu.

Šolc je rekao da će, na Berlinskom samitu šefova vlada Zapadnog Balkana i zvaničnika EU, biti reči o tri sporazuma koji su izuzetno važni za izgradnju i integraciju zajedničkog regionalnog tržišta.

To je, prema njegovim rečima, važno za olakšavanje kontakata u regionu u najširem smislu, i izgradnju integrisane budućnosti bez unutrašnjih granica.

Dodao je da će važno pitanje biti i energetska bezbednost, o čemu su, kako je rekao 24. oktobra na sastanku Berlinskog procesa razgovarali i ministri energetike.

Ponovio je da su ministri unutrašnjih poslova u formatu Berlinskog procesa 20. oktobra razgovarali o takođe važnom pitanju ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi.

Rekavši da se danas obećanja Zapadnom Balkanu daju sa osećajem urgencije, Šolc je naglasio da građani regiona mogu da računaju na Nemačku i na Berlinski proces.

Predsednica Evropske komisije Fon der Lajen rekla je  da je cilj samita Berlinskog procesa produbljivanje ekonomske integracije i dodala da će paket energetske podrške za Zapadni Balkan vredan milijardu evra pomoći da se oblikuje zajednička energetska budućnost.

Samitu koji se održava na poziv kancelara Šolca prisustvuju šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine, predstavnici zemalja EU koje su članice Berlinskog procesa, pedsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kao i predstavnici međunarodnih organizacija.

Premijeri Srbije Ana BrnabićAlbanije Edi RamaBosne i Hercegovine Zoran TegeltijaKosova Aljbin KurtiCrne Gore Dritan Abazović i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski potpisali su u Berlinu tri sporazuma: o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…