Fon der Lajen: Ceo region Zapadnog Balkana pripada Evropskoj uniji

Foto: europe.eu

Tirana – Poruka samita Zapadnpg Balkana i Evropske unije je poruka ujedinjenja, ceo region Zapadnog Balkana pripada Evropskoj uniji, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na samitu u Tirani.

Bitna tema samita bila je energetska efikasnost, a predsednica EK je izjavila kako je važno da rešenja  EU važe i za region.

Bitno je da rešenja koja donosimo u EU budu i u regionu, te smo odlučili da paket pomoći regionu bude milijardu evra od čega će pola biti uloženo u obnovljivu energiju, koja je jeftinija, bolja za planetu i čime ćemo dobiti više poslova za ljude regiona, a drugi deo ćemo uložiti u infrastrukturu„, rekla je fon der Lajen.

Dodala je da je dogovoreno 6 različitih projekata za izvore obnovljive energije kao što su hidroelektrane i solarni paneli, koji će povećati energetsku efikasnost škola i bolnica.

Odobreno je i 40 bitnih projekata koji se tiču transporta, čiste vode i prerade otpadne vode u vrednosti od 1,5 milijardi evra. Ekonomski i inesticioni plan je na dobrom putu„, izjavila je ona.

Ponovila je da podržava integraciju regiona u EU, kao i da je napravljen veliki pomak u pravom smeru.

Istorijski korak je kandidatura Severne Makedonije i Albanije za članstvo u EU i EK preporučuje Bosnu kao sledećeg kandidata„, rekla je fon der Lajen.

Govoreći o velikom problemu migracija sa kojim se suočava Zapadni Balkan, a koji je jedna od  ruta ilegalnih migranata, rekla je da su migracije zajednički izazov.

Juče je na samitu predstavljen plan koji se tiče migracija i očekujemo da se sve zemlje regiona usaglase sa našim planom, zajedno ćemo doći do rešenja„, rekla je fon der Lajen.

Govoreći o planu Edija Rame, da se mladima iz regiona omogući lakše studiranje na evropskim univerzitetima, rekla je da će studenti sa Balkana u budućnosti moći ne samo fizički, nego i na daljinu da prate predavanja na evropskim univerzitetima, jer mogućnost studiranja na daljinu sada postoji samo za studente iz EU.

Nadam se da ćemo na samitima u budućnosti postići dogovor o evropskim univerzitetima za region„, zaključila je predsednica Evropske komisije.

Ursula fon der Lajen je, u svom obraćanju, pomenula diskusiju sa regionom o ratu u Ukrajini i poručila da je važno da se zemlje regiona usaglase sa politikom EU prema Rusiji.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…