Fiskalni savet o neselektivnim novčanim isplatama građanima

Vlada Republike Srbije

Beograd, 05. maj 2021. – Fiskalni savet objavio je analizu „neselektivnih novčanih isplata građanima“ i ocenio da je to loša mera ekonomske politike koju bi trebalo trajno napustiti.

Fiskalni savet je nezavisan državni organ, odgovoran Narodnoj skupštini Republike Srbije.

U saopštenju se navodi da se slično kao u 2020. godini, kada je punoletnim građanima bila pružena mogućnost da dobiju 100 evra jednokratne pomoći, sada predviđa neselektivna isplata 60 evra svim punoletnim građanima i dodatnih 50 evra za penzionere.

Fiskalni savet je već nekoliko puta tokom 2020. ocenio da je isplata 100 evra svim punoletnim stanovnicima Srbije ekonomski neopravdan i neracionalan način trošenja javnih sredstava. Pošto se i pored toga slične mere nastavljaju u 2021. postoji opasnost da one postanu uobičajena praksa„, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, za finansiranje jednokratnih novčanih isplata stanovništvu u prošloj i ovoj godini neophodno je zaduženje zemlje za više od milijardu evra, te se dodaje da je isplata 100 evra u 2020. godini koštala 610 miliona evra, a da se za za slične namene ove godine planira dodatnih 440 miliona evra.

Koliko su to velika sredstva možda najbolje ilustruju pdaci da izgradnja čitavog Moravskog koridora od Pojata do Peljine košta oko 800 miliona evra, a da je izgradnja i opremanje Kliničkog centra Niš koštalo oko 50 miliona evra„, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da takve dotacije stanovništvu imaju neznatan uticaj na ubrzanje bruto društvenog proizvoda i da se u budžet vraća oko 10 odsto isplaćenih sredstava kroz povećanu naplatu poreza.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…