Finska, treći put za redom, najsrećnija zemlja sveta

srećan dečak

Njujork, 20. mart 2020. – Srbija je na 64. mestu „Svetske rang liste o sreći“ koja obuhvata 156 zemalja, navodi se u  izveštaju UN (World Happiness Report 2020), koji ne obuhvata i period od kada su preduzete vanredne mere zbog pandemije novog korona virusa.

Srbija na toj listi napreduje već dve godine, jer je 2019. bila na 70. mestu, a 2018. na 78.

Od zemalja bivše Jugoslavije najsrećniji kažu da su u Sloveniji, koja je na 33. mestu i takođe je napredovala u odnosu na prethodnu godinu, a odvojeno se navodi i Kosovo koje je na 35. mestu. Slede BiH (69), Crna Gora (72), Hrvatska (79), Severna Makedonija (90).

Od zemalja jugoistoka Evrope najsrećniji su Rumuni (47), slede Mađari (53), zatim Grci (77), Bugari (96) i Albanci (105).

Finska je najsrećnija zemlja sveta treći uzastopni put, po izveštaju UN.

Finska je ispred Danske i Švajcarske koje su druga i treća na listi „Svetskog izveštaja o sreći“ za 2020. godinu, čije objavljivanje se podudara sa Svetskim danom sreće koji UN obeležavaju 20. marta.

Dve zemlje u ratu – Južni Sudan i Avganistan, na pretposlednjem i poslednjem su mestu liste 156 rangiranih zemalja.

Ta lista se sastavlja tako što uzorci stanovnika iz svake od 156 zemalja ocenama od 0 do 10 ocenjuju kvalitet svog života.

Uzimaju se u obzir i bruto nacionalni dohodak, socijalna pomoć, individualna sloboda, korupcija.

U osmom izveštaju, kao i u sedam prethodnih, nordijske zemlje su na vrhu liste. Među prvih deset su i Novi Zeland koji je osmi, a Austrija je deveta.

Najsrećnije zemlje su one gde građani imaju osećaj pripadnosti, poverenja jednih u druge i gde se uzajamno cene, rekao je Džon Helivel, koautor izveštaja.

Podeljeno poverenje smanjuje opterećenje teškoća i prema tome nejednakost dobrobiti„, rekao je on.

Izveštaj za 2020. godinu zasnovan je na podacima prikupljenim 2018. i 2019, i ne obuhvata period tokom vanrednih mera preduzetih širom sveta zbog pandemije korona virusa, prenosi Frans pres.

Autori izveštaja ukazuju da bi uslovi izolacije u kojima su sada mnogi ljudi, mogli da paradoksalno idu u prilog budućeg osećanja sreće, kada takvih mera više ne bude bilo.

U sadašnjim okolnostima „najčešće objašnjenje je izgleda to da su ljudi prijatno iznenađeni spremnošću svojih suseda i svojih institucija da rade zajedno da bi se uzajamno pomogli„, rekli su autori izveštaja UN dodavši da strah, razočaranje i gnev preovladaju onda kada društveno tkivo zajednice nije čvrsto, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…