Finansijska stabilnost medijskog sektora među prioritetima nemačkog predsedavanja EU

eu2020de

Brisel, 10. septembar 2020. – Pravila poštene konkurencije i finansijska stabilnost evropskog medijskog sektora identifikovani su kao prioritetna oblast u sektoru kulture EU za vreme nemačkog predsedavanja EU.

Obraćajući se evroposlanicima u Odboru za kulturu Evropskog parlamenta, poverenica nemačke vlade za kulturu i medije Monika Griters (Grütters) rekla je da će nemačko predsedavanje EU težiti boljoj održivosti medijskog sektora štiteći nezavinost novinara i daljom borbom protiv dezinformacija.

Za vreme pandemije korona virusa, rekla je Griters, pokazalo se koliko su pouzdane informacije važne „ali smo istovremeno videli i koliko su naši medijski sistemi ranjivi„.

Svesna razmere u kojoj je evropski medijski sektor u opasnosti zbog recesije kao posledice korona krize, Griters je istakla da nemačko predsedavanje želi da pomogne u uspostavljanju ravnoteže na medijskom tržištu.

Želimo da stvorimo fer uslove konkurencije. Želimo finansijsku stabilnost u medijskom prostoru„, rekla je ona nadležnom odboru EP.

Kako je dodala, u onlajn sferi nemačko predsedavanje EU predviđa dalje suzbijanje govora mrženje, sajber mobinga, dezinformacija i nelegalni sadržaja, kao i podršku slobodi mišljenja i kvalitetnom novinarstvu.

Kada je reč o dezinformacijama i lažnim vestima, Griters je rekla da pažnju ne treba nužno posvetiti sadržaju, već načinu na koji se te informacije šire na internetu.

Jedan od ključnih elemenata u borbi protiv dezinformacija nije toliko bavljenje sadržajem, koliko bavljenje manipulativnim načinom na koji se dezinformacije šire„, rekla je ona. „Moramo da obezbedimo tu vrstu transparentnosti i moramo da obezbedimo da imamo veoma kvalitetno novinarstvo„, istakla je Griters.

Komisijin dobrovoljni kodeks protiv dezinformacija uveden je u oktobru 2018. sa ciljem borbe protiv lažnih vesti pred izbore za Evropski parlament 2019. Nedavna studija koju je poručila Komisija ukazala je na potrebu „sankcija i pravnih mehanizama“ kako bi se osiguralo poštovanje kodeksa.

Ta studija će biti objavljena kasnije ove godine, pred predstavljanje Zakona o digitalnim uslugama i Akcionog plana za demokratiju.

Akcioni plan za demokratiju će se usmeriti na dezinformacije u kontekstu spoljnog mešanja i manipulacija izborima.

Evroposlanici su takođe izrazili bojazni oko smanjenja fondova za evropski kreativni sektor, do čega bi moglo da dođe zbog izmena u novom sedmogodišnjem budžetu koji je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predstavio liderima EU pre letnjih odmora.

Prema novom predlogu, program EU Kreativna Evropa za podršku audiovizulenom, kulturnom i kreativnom sektoru dobiće 1,5 milijardi evra, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…