Finansijska održivost najveća prepreka civilnog društva u Srbiji

U Srbiji postoji oko 26.000 udruženja civilnog društva od čega je 40 odsto nastalo u protekle četiri godine, izjavio je danas predsednik Upravnog odbora Nacionalne koalicije za decentralizaciju Mladen Jovanović.

On je predstavlo izveštaj pod nazivom „USAID indeks održivosti OCD 2014.“ godina u Srbiji i na konferenciji za novinare u Beogradu ocenio da je civilni sektor u tranziciji i da ima dosta „novih igrača“.

Ne bi bilo loše uraditi dublje istraživanje da vidimo ko su ti igrači i iz kog sektora dolaze s obzirom da zakon dozvoljava i firmama da osnivaju organizacije„, smatra Jovanović.

Jovanović je ukazao da se dosta govori i o tome da političke stranke pokreću jedan broj lokalnih organizacija, tako da bi bilo interesantno videti šta ta brojka o broju organizacija civilnog društva znači.

On je naveo da su u 2014. godini rad organizacija civilnog društva obeležile tri ključne stvari – izbori, majske poplave i poništeni konkurs Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja za projekte iz oblasti socijalne zaštite.

Prema rečima Jovanovića, taj konkurs je poništen zbog velikog broja žalbi i nepoštovanja kriterijuma prilikom dodele sredstava, tako da su pre svega oštećeni korisnici socijalnih usluga koji su ostali bez 230 miliona dinara vrednosti tih socijalnih usluga.

Indeks održivosti organizacija civilnog društva u Srbiji iznosio je 4,1 odsto na skali od jedan do sedam, gde se broj sedam računa kao najbolja ocena, rekao je Jovanović.

Direktorka Kancelarije USAID za demokratiju, upravljanje i ekonomski razvoj Lora Palmer Pavlović je rekla da USAID sa ponosom podržava Nacionalnu koaliciju za decentralizaciju u izradi indeksa održivosti civilnog društva u Srbiji.

Indeks je koristan za analizu trendova koje mogu doprineti razvoju strategija različitih donatora, državnih institucija i nevladinog sektora, ocenila je Palmer Pavlović.

Finansijska održivost je i dalje jedna od najvećih prepreka za održivost civilnog društva u Srbiji i zbog toga je ta tema od izuzetne važnosti za USAID, istakla je ona.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…