Filmski festival „Ženski likovi ispred i iza kamere“ u Jugoslovenskoj kinoteci

Beograd – Prvi Internacionalni filmski festival „Ženski likovi ispred i iza kamere“, koji će predstaviti novi talas ženske filmske reprezentacije, među koji će se naći i Oskarovka Tamara Denić, biće održan 17. i 18. juna u Jugoslovenskoj kinoteci.

Tokom dve večeri biće prikazano više nagrađivanih kratkih filmova iz Srbije, Crne Gore, Francuske, Nemačke, Engleske i Amerike.

Žanrovi i teme su raznovrsni, od komedije o finansijskom pritisku savremenog doba „Burn Out„, mjuzikla o prevazilaženju seksualnih blokada „Vagina Musical„, pa sve do drame o suočavanju sa prošlim životima naših roditelja „Señor“ i mnogih drugih svežih pogleda na svet.

U selekciji je i prošlogodišnji dobitnik studentskog Oskara, film „Istina“ rediteljke Tamare Denić, kome je ovo domaća premijera filma.

Festival organizujemo sa ciljem osnaživanja ženskih likova u domaćoj kinematografiji, filmskih autora i onih koji bi to voleli da budu, kao i prikazivanje sadržaja koji ne podleže patrijarhalnim normama. Festival je pre svega namenjen obrtanju perspektive ženskih likova u domaćim filmovima i serijama, iz nečijih „žena, majki, ljubavnica“ u autentične glavne likove„, istakla je umetnička direktorka festivala Mimi Vlaović, rediteljka viženagrađivanog filma „Čuvam te“ i novinarka Kinotekinog časopisa.

Festival će prvog dana, 17. juna u 17 časova otvoriti panel „ženski likovi u domaćoj kinematografiji“ čiji su učesnici  rediteljka Mina Đukić, glumica Sonja Kolačarić, scenaristkinja Ljubica Luković, filmski kritičar Đorđe Bajić i filološkinja Verica Arsić.

Zatim, u 19h započinje projekcija internacionalnih kratkih filmova sa autentičnim glavnim ženskim likovima, nakon čega sledi kratak razgovor sa prisutnim autorkama.

Drugi dan festivala, 18. juna počinje u 17 časova panelom „Barbi revolucija: Kako pisati žene kao osobe, a ne lutke“ sa rediteljkama filmova iz selekcije Tamarom Denić, Mae Merikom, scenaristkinjom Anom Marković i filozofom feminističkih studija Jovanom Petković.

Kao i prvog dana, uslediće filmske projekcije od 19 časova i razgovor sa prisutnim autorkama.

Ovim festivalom želimo da prevaziđemo stereotipe junakinja na našem području i šire i da se bavimo filmom iz ženske perspektive. U okviru festivala biće organizovane i filmske radionice 21. i 22. juna u Jugoslovenskoj Kinoteci i na SAE institutu„, istakla je Vlaović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…