1. Početna
  2. Kultura
  3. Film
  4. Filmski festival u Beču: od Mocarta do Lejdi Gage

Filmski festival u Beču: od Mocarta do Lejdi Gage

Foto: Johannes Wiedl

Beč – U glavnom gradu Austrije se svake godine na trgu ispred skupštine grada održava Filmski festival koji okuplja posetioce iz Austrije i celog sveta.

Program će i ove godine predstaviti najbolje muzičke filmske produkcije iz različitih žanrova kao što su pop, opera, džez, mjuzikl i drugi.

Partneri festivala su Bečka državna opera, kompanija „Ferajnigte Binen Vin“ koja upravlja pozorištima u vlasništvu grada i televizijski kanal ORF3 za kulturu i informisanje.

Publika će imati priliku da vidi poznate produkcije kao što su opere Đakoma Pučinija Toska i Boemi, Đuzepe Verdija Falstaf i Petra Iljiča Čajkovskog Evgenije Onjegin. Miljenik publike peruanski tenor Huan Dijego Flores će briljirati u Verdijevoj Travijati i Faustu Šarla Gunoa, dok će svakog petka biti organizovana Dečija opera.

Ako želite da objasnite nekome zašto je Beč drugačiji, Filmski festival bi bio savršen primer za to. Na magičnom mestu usred grada desetine hiljada ljudi celo leto gledaju zajedno operu. Gde bi to bilo moguće? Ponosni smo što je Bečka državna opera partner festivala“, izjavio je direktor Opere Bogdan Roščić.

Ljubitelji ostalih žanrova će takođe imati razloga za slavlje.

Dobitnik Gremi nagrade Gregori Porter, Rita Ora, Van Repablik, Sting, Lejdi Gaga i Toni Benet su samo neki od izvođača koji će biti na programu festivala.

Povodom 50-ogodišnjice legendarnog albuma „Tamna strana meseca“ (eng. „The Dark Side of the Moon“) Filmski festival će prikazati koncert grupe Pink Flojd „Delikatni zvuk grmljavine“ (eng. „The Delicate Sound of Thunder“).

Za obožavaoce grupe Kvin je pripremljen koncert na kojem su se okupili Metalika, Eni Lenoks, Elton Džon, Dejvid Bouvi i mnogi drugi u čast Fredija Merkjurija nekoliko meseci nakon njegove smrti. Ko nikada nije video uživo Boba Marlija moći će da doživi koncert sa njegove poslednje turneje.

Filmski festival će trajati od 1. jula do 3. septembra 2023. godine, a otvoriće ga opera Čarobna frula Volfganga Amadeusa Mocarta. Ulaz je slobodan za sve posetioce, prenosi Međunarodna kancelarija grada Beča u Beogradu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…