Filmart raspisao dva konkursa za Interakcija kamp i radionicu dokumentarnog filma

interakcija

Požega, 05. april 2022. – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je raspisao konkurs za učešće na Interakcija 2022 – filmskom kampu i radionici dokumentarnog filma.

Sedamnaesto izdanje Interakcija: studentskog filmskog kampa (I: SFK) biće održano od 8. do 24. avgusta 2022. godine.

U okviru novog izdanja Interakcije petnaest učesnika biće podeljeni u tri ekipe, tokom tronedeljnog boravka u zapadnom delu Srbije (Čačak, Požega, Užice), snimiti tri kratka kreativna dokumentarna filma. Na konkurs za učešće na kampu (I: SFK), koji je otvoren do 30. aprila, mogu se prijaviti studenti režije, kamere, dizajna zvuka i montaže, koji imaju iskustva u produkciji dokumentarnog filma.

Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom Covid-19, Filmart nastavlja sa realizacijom edukativnog programa posvećenog dokumentarnom filmu.

Program Interakcija: radionica dokumentarnog filma (I: RDF) biće realizovan  od 17. do 24. avgusta 2022. godine, u okviru koga će učesnici imati priliku da kroz predavanja, panel diskusije, projekcije filmova i razgovore sa autorima unaprede znanje i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma, kao i da kroz konsultacije sa tutorima i sesije sa drugim učesnicima, razvijaju svoje dokumentarce.

Svoje iskustvo sa ovogodišnjim učesnicima  radionice će podeliti Rada Šešić, programerka brojnih festivala (IDFA, Sarajevo film festival itd.), predavačica i filmska rediteljka nagrađena na brojnim festivalima, kao i dokumentarista Vladimir Perović, čiji su filmovi prizanai i zapaženi na najznačajnijim festivalima u svetu.

Pravo učešća na konkursu imaju  filmski profesionalci, studenti filmskih akademija, kao i svi oni koji žele da unaprede znanja i veštine iz kreativnog dokumentarnog filma ili da sa našim tutorima –  razvijaju svoje dokumentarce. Konkurs za radionicu (I: RDF) biće otvoren do 10. juna 2022. godine.

Godinama učestvujući u produkciji i promociji kratkog dokumentarnog filma NFC Filmart uočivši zainteresovanost publike za kratku formu, kao i strast autora da nam se obrate poetikom minimalizma, ove 2022. godine, pokreće Interakcija: festival kratkog dokumentarnog filma (I: FKDF). Tokom festivala biće prikazani kratki dokumentarci prikazani i nagrađeni na najznačajnijim festivalima širom sveta.

Tokom šesnaestogodišnje realizacije kampa učestvovalo je više od 260 učesnika iz preko 60 zemalja, studenata više od 100 filmskih akademija. Snimljena su 53 dokumentarna filma i osvojeno preko 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Poseban uspeh postigao je film Dolina vladara (reditelj: Efim Graboj), koji je 2019. godine bio u nominaciji za najbolji kratkometražni dokumentarni film, prestižne Međunarodne dokumentarističke asocijacije (IDA). Radionicu (masterklas)  pohađalo je 128 učesnika iz 46 zemalja, a dosadašnji predavači su bili vrhunski reditelji iz Srbije i regiona − Želimir Žilnik, Vladimir Perović, Dragan Elčić, Nebojša Slijepčević i Mladen Matičević.

Program Interakcija realizuje NFC Filmart uz podršku Švajcarske vlade, u okviru projekta „Kultura za demokratiju„, koji sporovodi Hartefakt fond.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…