Filmart: 2020. godina u znaku 15 godina Interakcije

Filmart

Požega, 12. avgust 2020. – Nezavisni filmski centar Filmart ove godine obeležava 15 godina Međunarodnog studentskog filmskog kampa Interakcija, 10 godina Međunarodnog masterklasa dokumentarnog filma Interdok i 5 godina programa IVA.lab.

S obzirom na epidemiološku situaciju širom sveta, po prvi put, navedeni programi Filmarta neće imati svoja uobičajena izdanja koja podrazumevaju okupljanje i upoznavanje učesnika u Srbiji, timski rad, razmenu iskustva, ali i sklapanje prijateljstava za ceo život.

Uprkos ograničenom kretanju i fizičkom distanciranju i u ovim okolnostima, nastojimo da održimo našu filmsku zajednicu na okupu i iz tog razloga, zajedno sa njima, našim bivšim učesnicima iz različitih delova sveta, ove godine obeležićemo male jubileje kroz različite online programe, izdavanje kataloga i produkciju dokumentarog filma o našim programima,  ali i kroz predstavljanje specijalnog programa izabranih filmova snimljenih tokom 15 godina Interakcije na filmskim festivalima u zemlji i inostranstvu“, izjavio je Dejan Petrović, direktor Nezavisnog filmskog centra Filmart.

U okviru online programa InterDocs&Talks, od 25. do 29. avgusta, na Youtube kanalu Filmart-a biće prikazano 15 izabranih filmova snimljenih tokom kampa Interakcija (#Docs).

Svake večeri uoči projekcije filmova biće emitovan i dvadesetominutni video (#Talks), kroz koji će gledaoce bivši učesnici upoznati sa položajem filmske industrije u doba krize i mestu dokumentarnog filma u njihovim zemljama, kao i o sopstvenom iskustvu koje nose iz Srbije.

Filmart će takođe u cilju obeležavanja jubileja, do kraja 2020. godine, objaviti katalog u kome će biti predstavljeni učesnici i filmovi snimljenih tokom kampa, kao i različiti autorski tekstovi i intervjui sa bivšim učesnicima, supervizorima i junacima filmova.

Takođe u toku 2020. godine biće produciran i dokumentarni film, kao osvrt na prvih 15 godina kampa Interakcija, 10 godina Interdoka, odnosno 5 godina IVA.lab, koji će uz izabrane filmove snimljene tokom kampa biti predstavljen na filmskim festivalima u zemlji I inostranstvu.

U organizaciji NFC Filmart, od 2006. godine, realizuje se kamp Interakcija, u okviru koga studenti filmskih škola iz celog sveta, tokom boravka u zapadnom delu Srbije, snimaju dokumentarne filmove na zadatu temu.

Do sada učestvovalo je 249 učesnika iz 59 zemalja, snimljeno je 50 dokumentarnih filmova, od kojih je 11 filmova osvojilo 18 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Više od 130 polaznika masterklasa Interdok, koji se realizuje od 2011. godine, imalo je priliku da unapredi svoje veštine iz oblasti kerativnog dokumentarnog filma prisustvujući predavanjima afirmisanih autora, kao što su Mila Turajlić, Želimir Žilnik, Dragan Elčić, Mladen Matičević, Vladimir Perović, Nebojša Slijepčević.

IVA.lab program, rezidencijalni program u oblasti video umetnosti mesto je susreta vizuelnih umetnika iz Srbije sa inostranim učesnicima filmskih programa Interakcija i Interdok, od 2016. godine u Požegi. U toku 2020. godine priređena je izložba u Kulturnom centru Beograda pod nazivom Vreme 244’33” – IVA.lab.

IVA.lab se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja, dok je ovogodišnja Interakcija, kao i prethodne, pored Ministarstva kulture i informisanja podržana i od strane Grada Čačak.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

Laguna objavila knjigu o Rolingstonsima

_______
Beograd – Knjiga „Stone Age: Šezdeset godina Rolingstounsa“ novinarke Lesli En Džouns, u prevodu Dejana Cukića, nalazi se u prodaji, saopštila je izdavačka kuća Laguna. „U knjizi ‘Stone Age: Šezdeset…
Film, Kultura

Filmart raspisao tri konkursa za Interakciju 2024.

_______
Požega – Nezavisni filmski centar Filmart iz Požege je, povodom održavanja Interakcije 2024, raspisao konkurse za učešće u devetnaestom Studentskom filmskom kampu, na dvanaestom izdanju Radionice dokumentarnog filma, kao i…