Film o odlasku mladih iz Srbije najbolje ostvarenje 10. KRAF-a

Kragujevac, 31. oktobar 2016. –  Deseto izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF-a  održano je od 25. do 29. oktobra.

Kako prenosi portal seecult.org, najboljim filmom 10. Kragujevačkog festivala angažovanog, antiratnog i akademskog filma (KRAF) proglašen je "Put za Kujumbu" reditelja Miroslava Savića o odlasku mladih iz Srbije, u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu.

U produkciji FDU nastao je i film “Jedna noć” reditelja Strahinje Savića, dok je treću nagradu dobio film "Čovjek čelične volje" reditelja Amara Spahića, u produkciji Akademije scenskih umetnosti u Sarajevu.

Žiri 10. KRAF-a dodelio je prvu nagradu filmu “Put za Kujumbu” uz obrazloženje da je autor veštim dramaturškim postupcima, promišljenim rediteljskim rukopisom i dobrim izborom glumaca, gotovo insajderski prikazao aktuelnu temu sa ovih prostora i generacijski gorući problem odlaska mladih iz Srbije.

Druga nagrada dodeljena je filmu “Jedna noć” koji je žiri istakao kao naizgled jednostavnu, a slojevitu kamernu  dramu o ženskom prijateljstvu, čiji su likovi dočarani svedenim, a opet sugestivnim glumačkim sredstvima.

Treća nagrada dodeljena je potresnom dokumentarnom filmu "Čovjek čelične volje" o junaku koji snagom volje i uz pomoć nepokolebljive majke uspeva da nadoknadi fizički hendikep. Spahićev film ostvaren je “u dobroj tradiciji dokumentarističke škole sa naših prostora”, naveo je žiri, koji su činili Dejan Dabić (predsednik), Milan Nikodijević i Hadži Zoran Đorđević.

U konkurenciji je bilo ukupno 17 filmova sa filmskih akademija u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori i Sloveniji, a osim žirija, koji je odluke doneo jednoglasno, glas o filmovima dala je i publika.

Nagrada publike dodeljena je filmu “Vrtlog” rediteljke Emilije Gašić, u produkciji Akademije umetnosti u Beogradu.

Jubilarni, deseti KRAF, u organizaciji Udruženja građana MillenniuM, završen je 29. oktobra dodelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova u Domu omladine Kragujevac.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…