Figaro: Vučić upravljanje krizom zbog korona virusa koristi da se predstavi kao „spasitelj“ nacije

Aleksandar Vučić

Pariz, 12. maj 2020. – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nikada nije prestao da bude u kampanji, a upravljanje krizom korona virusa koristi da se predstavi kao „spasitelj“ nacije, preneo je francuski list Figaro.

U Srbiji su bile uvedene najradikalnije mere vanredno stanje i policijski čas, i to bez konsultacije sa parlamentom.

Vučić je „nastavio svoju kampanju upravljanjem krizom predstavljajući se kao spasitelj nacije. Ta propaganda se koristila na konferencijima za novinare koje su bile gotovo svakodnevne„, ocenio je Figaro.

Francuski list je podsetio na Vučićevu izjavu datu 7. aprila da će, ako treba, sam ući u avion i ići po respiratore.

Lična isporuka respiratora, telefonski pozivi pacijentima, izražavanje zahvalnosti sa suzama u očima kineskom ‘bratu’ ili ‘prijateljima’ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata … To predstavlja sastavni deo komunikacionog sistema koji je uveden od kada je on (Vučić) na vlasti on je neprikosnoveni vođa, otac nacije. Njega konsultuju za sve i on odlučuje o svemu„, ocenio je akademik Dušan Teodorović, prenosi list.

Figaro dodaje da se Vučićev ton menjao od zabrinutosti ka pretnji.

Neće biti dovoljno mesta na grobljima ako se mere ne budu poštovale„, rekao je predsednik Srbije, kojeg citira francuski list i dodaje da su oni koji su se usudili da kažu da je u pitanju „zloupotreba vlasti i brutalna politička kampanja“ smenjeni kao pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara ili nisu mogli da dobiju dozvolu da otvore kovid bolnicu, što je slučaj u Šapcu.

Francuski list preneo je primer novinara koji su postavljali „suviše nezgodna pitanja“ na konferencijama za novinare, zbog čega su te konferencije bile bez novinara. Figaro je podsetio između ostalog na slučaj pretnji novinarki nedeljnika Vreme Jovani Gligorijević, kao i na privođenje novinarke Ane Lalić iz Nove.rs, i Tatjane Lazarević iz KoSSeva, jedinog nezavisnog medija na severu Kosova.

U toj ugušenoj demokratiji, međunarodna organizacija Fridom haus (Freedom House) u poslednjem izveštaju navodi da je u Srbiji „konstatni pad“ vladavine zakona.

Francuski list je preneo i buku koju građani prave uveče kako bi digli glas protiv diktature, ali i odgovor na tu buku paljenjem baklji i vređanjem opozicije u organizaciji mladih bliskim fudbalskim navijačima koji su pod kotrolom vlasti.

Figaro dodaje da se nastavljaju koškanja između opozicije i pripadnika snaga bezbednosti ispred Skupštine Srbije koja je nastavila rad 5. maja, a to može nagovestiti i neko eventualno nasilje, pogotovo što će izborna kampanja biti sve intenzivnija.

Osećajući rastuće ogorčenje, predsednik Vučić je zakazao parlamentarne i lokalne izbore za 21. jun posle odlaganja zbog epidemije korona virusa, i u žurbi je poslednjih dana počeo sa ublažavanjem mera karantina„, naveo je francuski list.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…