Figaro: Kako se približavaju izbori u Srbiji atmosfera sve teža

glasanje

Pariz, 18. februar 2020. – Kako se približavaju parlamentarni i lokalni izbori zakazani za 26. april, atmosfera u Srbiji postaje sve teža, prenosi pariski list Figaro.

Opozicija je odbila da prizna „autokratski režim“ predsednika Aleksandra Vučića i odlučila da bojkotuje izbore, dodaje se.

I vlada i opozicija su ukopani u svoje tvrđave, mržnja se svakim danom povećava, a tako se sužava sloboda“, izjavila je Vesna Mališić, novinarka nedeljnika NIN, jednog od poslednjih nezavisnih medija u zemlji, prenosi Figaro u opširnom članku pod naslovom „Protivnici Vučića odlučili da bojkotuju izbore“.

Ideja bojkota izbora, koju je predložio Savez za Srbiju (SzS), okuplja glavne lidere opozicije. „To je bio trenutak kad je mobilizacija protiv Vučićevog režima bila na vrhuncu, nakon što je jedan od lidera opozicije Borko Stefanović bio premlaćen gvozdenom šipkom“, naveo je francuski list.

Figaro ocenjuje da je broj ljudi na protestima subotom opao, ali su okupljanja nastavljena kako bi se „održao plamen“.

Objašnjenje (manjeg broja ljudi) je pre svega zbog istrošenosti i razočarenja što političari, takođe diskreditovani, ne preduzmu neku građansku inicijativu. Kada su neki od studenata odgovornih za organizovanje demonstracija najavili spremnost da učestvuju na izborima, broj demonstranata se ponovo povećao, pod sloganom Bojkot“, preneo je list.

Izborni uslovi su neprihvatljivi“, rekao je Srđan Milivojević, član nekadašnjegi pokreta Otpor koji je vodio proteste protiv Slobodana Miloševića. „Postoji otvoren pritisak na zaposlene u javnim službama da se obavežu da glasaju za Srpsku naprednu stranku (SNS)“, rekao je on i dodao da ti zaposleni takođe imaju obavezu da osiguraju glasove oko sebe ako žele da zadrže svoja radna mesta.

Prema njegovim rečima, postoji ceo sistem nagrađivanja i kažnjavanja, uključujući pretnje i fizičke napade. Dodao je da opozicija ima ogromne teškoće jer su gotovo svi mediji pod kontrolom vlasti i naveo da će borba protiv Vučićevog sistema biti nastavljena i posle izbora.

Figaro dodaje da nisu svi u opoziciji za bojkot navodeći primer Zorana Živkovića, nekadašnjeg premijera Srbije, koji smatra da treba izaći na izbore i boriti se.

Pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomatu, Figaro prenosi da EU ima na raspolaganju „sve alate za stvarni pritisak na režim Aleksandra Vučića“, koji samo na papiru usvaja evropske standarde i dodaje da EU računa na rešavanje kosovskog pitanja i smatra da opozicija nema konkretan plan.

U međuvremenu, Rusija, Turska i Kina zauzimaju teren, a takva situacija ostavlja građane Srbije koji dele evropske vrednosti, razočarane i zbunjene, i masovno na putu ka egzodusu“, zaključio je pariski list.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…