Fico: EU mora bolje komunicirati sa građanima

 Jesenji samit u Bratislavi 27 članica Evropske unije moraće da ponudi rešenja za bolju komunikaciju između Brisela i građana zbog sve većeg nepoverenja u evropske institucije, izjavio je u slovački premijer Robert Fico čija je zemlja 1. jula preuzela rotirajuće predsedništvo EU.

"Sada je sasvim jasno da je u komunikaciji s građanima Brisel zakazao. Moramo bolje objasniti zašto je evropski projekat poseban. Iznimno je važno ponovo osvojiti srca Evropljana", kazao je Fico.

Fico je istakao da je članstvom u EU Slovačka postala snažnija na privrednom, društvenom i geopolitičkom planu, ali da moramo bolje slušati svoje građane i uzimati u obzir njihove dvojbe i zabrinutosti.

"Moramo slušati svoje građane i uzimati u obzir njihova očekivanja", kazao je Fico.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je kazao da slovačko predsedanje Unijom dolazi u vrlo burno vreme s obzirom na ishod britanskog referenduma o izlasku iz EU, te da će se na samitu u Bratislavi 16. septembra morati razgovarati o tome kako Uniju učiniti efikasnijom, demokratičnijom i spremnijom za brojne izazove.

"Ne možemo više čekati", rekao je Šulc , ističući da je posebno važno uhvatiti se u koštac s pitanjem stabilnosti zajedničke valute, privrednog rasta i nezaposlenosti te da na koncu moramo izaći na kraj s Brexitom.

"Preostalih 27 članica mora pronaći najbolja rešenja za EU" , kazao je Šulc i ocenio da nije potrebna rasprava o institucijama i da nema potrebe za izmenama u evropskim dokumentima.

"Moramo se, međutim, fokusirati na maksimalno iskorištavanje potencijala Lisabonskog ugovora", kazao je Šulc.

Ustvrdio je da nakon Brexita stvari neće biti iste kao pre te da će se po pitanju reformi Unije i njene budućnosti morati pronaći kompromis.

"Uvek se radi o kompromisu, a ne o pobedi jedne strane nad drugom. Moramo pronaći zajednički naziv za evropsku budućnost", kazao je Šulc, dodavši da ono što je "izgledalo kao dobar CV pre 30 godina više ne izgleda dobro".

Na pitanje novinara o uspostavi Evropske granične i obalne straže (EBGC), dvojica funjcione rasu kazala da je bezbednost spoljjnih granica Unije iznimno važna.

"Pitanje bezbednosti je jedan od prioriteta slovačkog predsedavanja. Podržavamo uspostavljanje EBGC-a, tokom narednih šest meseci doći će do pune implementacije zakona o sistemu granične i obalne straže", kazao je Fico.

Istakao je da je nakon niza terorističkih napada potrebno odrediti kakvu će bezbednosnu politiku u budućnosti EU ponuditi ljudima. 

Izvor: Hina

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…