FHP: Zloupotreba žrtava „Oluje“

Oluja

Beograd, 05. avgust 2021. – Viktimološki diskurs koji prati državna obeležavanja akcije „Oluja“ u Srbiji politički zloupotrebljava žrtve i izvučen je iz šireg konteksta rata u Hrvatskoj, ocenio je Fond za humanitarno pravo (FHP).

FHP ukazuje da su u akciji hrvatskih oružanih snaga počinjeni rasprostranjeni i sistematski zločini prema srpskom civilnom stanovništvu.

U saopštenju se podseća da se navršava 26. godina od vojno-policijske operacije hrvatskih oružanih snaga „Oluja“, tokom koje su počinjeni „rasprostranjeni i sistematski zločini“ prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njegovoj imovini.

To je dovelo do raseljavanja oko 200.000 Srba, uništavanja i pljačke imovine, dok je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama ubijeno, naglašeno je u saopštenju FHP.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i raseljene iz  2021. godine, u Srbiji se nalazi još 25.330 osoba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje imaju status izbeglica, a kao jedan od problema sa kojima se suočavaju žrtve „Oluje“ je i činjenica da ih institucije Srbije ne prepoznaju kao civilne žrtve rata.

U ranijem i u sadašnjem zakonskom rešenju ova kategorija žrtava ne može dobiti taj status jer njihove povrede nisu nastale na teritoriji Srbije već Hrvatske, ukazuje FHP.

To zakonsko rešenje govori u prilog stavu da se predstavnici državnog vrha Srbije žrtava „Oluje“ sećaju samo početkom avgusta kada se obeležava godišnjica ove operacije, dok konkretna pomoć i podrška izostaje već 26 godine, bez naznake da će se to u skorijoj budućnosti promeniti.

Državne institucije Srbije počele su zvanično da obeležavaju godišnjice „Oluje“ 2015. godine, zajedno sa Republikom Srpskom, a FHP ukazuje da „viktimološki diskurs koji prati državna obeležavanja  politički zloupotrebljava žrtve i izvučen je iz šireg konteksta rata u Hrvatskoj„.

Pored toga što su žrtve i njihove porodice nevidljive za institucije Srbije, na obeležavanjima se ignorišu činjenice o prisilnoj mobilizaciji izbeglica po njihovom dolasku u Srbiju kao i o tome da izbeglice iz Krajine nisu bile dobrodošle u Srbiji.

Osim toga, predstavnici Srbije i Republike Srpske ne spominju kontekst koji je prethodio „Oluji“ i etničko čišćenje nesrpskog stanovništva koje je usledilo posle zauzimanja velikih delova Hrvatske od različitih srpskih snaga.

Od operacije „Oluja“ prošlo je 26 godina, a žrtve se i danas suočavaju sa svakodnevnim životnim problemam i nedaćama na koje institucije Srbije, koje bi o njima trebale da vode računa, ostaju neme bez preduzimanja konkretnih akcija usmerenih na rešavanje problema i sticanja statusa koji im pripada, zaključuje Fond.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…