FHP: Politička elita u Srbiji ne prihvata da je u Srebrenici počinjen genocid, već relativizuje zločin

Ivana Žanić I Višnja Šijačić, Fond za humanitarno pravo

Beograd, 24. jul 2019.- Nema napretka u procesuiranju ratnih zločina u Srbiji, rečeno je prilikom predstavljanja četvrtog izveštaja Fonda za humanitarno pravo (FHP) o sprovođenju Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina.

Za proteklih šest meseci pokrenuta samo jedna istraga i podignute četiri optužnice protiv četiri osobe.

U Srbiji se na gotovo dnevnom nivou negiraju sudski utvrđene činjenice o zločinima, uz glorifikovanje ratnih zločinaca. To što je neko izdržao kaznu zbog ratnih zločina, ne znači da ima moralni autoritet, izjavila je urednica izveštaja Ivana Žanić.

Ona je navela da politička elita ne prihvata da je u Srebrenici 1995. počinjen genocid, već relativizuje zločin i umanjuje njegov značaj.

Prema njenim rečima, neprihvatljiva je tvrdnja ministarke pravde Nele Kuburović na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da nije fer što se evropske integracije Srbije uslovljavaju saradnjom Beograda sa haškim Mehanizmom za međunarodne sudove za ratne zločine.

Obaveza je Srbije da sarađuje sa Hagom. Stav da je Srbija jedina zemlja na svetu koja je sudu izručila sve istaknute državne funkcionere i da je time ispunila sve obaveze nije tačan, jer srpsko Tužilaštvo za ratne zločine treba da procesuira visoko i srednje rangirane pojedince odgovorne za zločine, izjavila je Ivana Žanić.

U proteklih šest meseci su u Srbiji održana suđenja za ratne zločine u 23 predmeta i donete četiri presude. Održana su ukupno 54 dana suđenja, a pretresi su bili 19 puta odloženi, navodi se u izveštaju.

Ivana Žanić je ocenila da je regionalna saradnja tužilaštava za ratne zločine nedovoljno unapređena, mada je od usvajanja Nacionalne strategije, od 21 optužnice koje je podiglo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine, čak 18 ustupljeno iz Bosne i Hercegovine.

Jedan od ciljeva Strategije je olakšan pristup informacijama vezanim za suđenja za ratne zločine, ali je pristup otežan. Novi sajt Tužilaštva je praktično neupotrebljiv. U martu je Tužilaštvo usvojilo politiku anonimizacije optužnica i uklonjena su imena optuženih i žrtava, pa se ne zna o kakvim se zločinima radi, rekla je Ivana Žanić.

Ona je ocenila da je time javnost onemogućena da ima uvid u suđenja za ratne zločine, prenosi portal Autonomija.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…